Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Ελπίζω σύντομα να τεθεί ζήτημα εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Lautenschlaeger (ΕΚΤ): Ελπίζω σύντομα να τεθεί ζήτημα εξόδου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
«Όλες οι προϋποθέσεις για μια σταθερή αύξηση του πληθωρισμού υφίστανται», ανέφερε η Lautenschlaeger
Την εκτίμηση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται σύντομα να ξεκινήσει να σχεδιάζει την έξοδό της από το πρόγραμμα δημοσιονομικής τόνωσης, εξέφρασε σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ - και πρώην αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τραπέζης, Deutsche Bundesbank - Sabine Lautenschlaeger.
Η Lautenschlaeger, η οποία έχει ασκήσει και στο παρελθόν κριτική κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι το πρώτο μέλος που ανοιχτά τάσσεται υπέρ της εξόδου από το πρόγραμμα, «θέμα ταμπού» για τον Mario Draghi, ο οποίος έχει καταστήσει σαφές πως η αποκλιμάκωση του προγράμματος των 2,3 τρισ. ευρώ δεν έχει συζητηθεί.
«Όλες οι προϋποθέσεις για μια σταθερή αύξηση του πληθωρισμού υφίστανται», ανέφερε η Lautenschlaeger, στο πλαίσιο ομιλίας της, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία πως πολύ σύντομα θα τεθεί ζήτημα εξόδου από το πρόγραμμα.
Ωστόσο, παρατήρησε πως ίσως απαιτούνται μερικές επιπλέον θετικές αναγνώσεις και ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει να αντιδράσει σε μια προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού.
Η ΕΚΤ, όμως, δεν πρέπει και να αργήσει να δράσει, ανέφερε η ίδια, εκτιμώντας πως αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει αν η τράπεζα περιμένει να διαλυθούν όλες οι αμφιβολίες για τον πληθωρισμό, προτού δράσει.
«Τότε μπορεί να είναι αργά», ανέφερε το τραπεζικό στέλεχος.
«Η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι ένα ισχυρό φάρμακο για κάποιον που είναι πολύ άρρωστος», είπε η Lautenschlaeger, προσθέτοντας πως «αναμφίβολα λειτουργεί, αλλά έχει και παρενέργειες - και κάποια μη συμβατικά μέτρα έχουν ισχυρότερες παρενέργειες από άλλα».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης