Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Trump και Brexit οδηγούν σε αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη

Bloomberg: Trump και Brexit οδηγούν σε αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη
Η Βρετανία, έχει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα θέσει για πρώτη φορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της υπό ενιαία διοίκηση. σε μια συμβολική κίνηση, με την οποία επισημαίνει την αναθέρμανση της διάθεσης των κρατών μελών για συνεργασία σε θέματα άμυνας.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, επιδεικνύουν την ετοιμότητα τους τόσο για τη κοινή διάθεση στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και για τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, σαν απάντηση στις δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ οι οποίες έχουν θέση υπό αμφισβήτηση την αμερικανική δέσμευση για την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασίλειου, από την Ε.Ε.
Η Βρετανία, έχει τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ.
Το σχέδιο είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αλλά «δεν είναι ο ευρωπαϊκός στρατός», ανέφερε η Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Ενώ πάντα υπήρχε ένας βαθμός υποστήριξης, μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, για τη συνεργασία σε στρατιωτικά θέματα, η προσάρτηση της Ρωσίας της Κριμαίας το 2014 και η αυξημένη τρομοκρατική δραστηριότητα στην πυρήνα της Ένωσης, αναζωπύρωσε τις προσπάθειες για πιο «στενή» συνεργασία.
Περαιτέρω ώθηση, δόθηκε μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, James Mattis, ότι η χώρα του θα μετριάσει τη δέσμευση της στη Βορειοατλαντική συμμαχία, αν τα υπόλοιπα μέλη δεν εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους.
Ακόμα κι αν οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν σε ιστορικό χαμηλό στην ευρωπαϊκή ήπειρο το 2015, τα κράτη μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία, εξακολουθούν να δαπανούν περίπου 200 δισ. ευρώ το χρόνο για τις ένοπλες δυνάμεις τους.
Υπό την πίεση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ, η ΕΕ επιθυμεί να δεσμεύσει επιπλέον πόρους για την άμυνα της, όπως προκύπτει και από το σχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, αργότερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης