Τελευταία Νέα
Διεθνή

Economist: Η ΕΕ να μη σταματήσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας - Τα Βαλκάνια χρειάζονται σταθερότητα

tags :
Economist: Η ΕΕ να μη σταματήσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας - Τα Βαλκάνια χρειάζονται σταθερότητα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κρατήσει την υπόσχεσή της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας
Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σταματήσει από το 2013, όταν και έγινε μέλος η Κροατία.
Και μπορεί η Ουγγαρία και η Πολωνία να μην έχουν καταφέρει να εισέλθουν, αφού δεν υπάρχει σεβασμός στα δικαστικά τους όργανα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φαίνεται δύσκολο, σύμφωνα με τον Economist, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα δημοκρατικό μονοπάτι χώρες που έχουν αναμνήσεις δικτατορίας.
Και αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, την εσωτερική αυλή της ΕΕ.
Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι μόνιμα σε μαχαίρια.
Η Βοσνία βρίσκεται σε ένα ανούσιο χάος.
Αλλά αυτά τα προβλήματα δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από την εξαιρετική πρόοδο που σημειώθηκε στη Βόρεια Μακεδονία από τον Φεβρουάριο.
Μετά από χρόνια εθνικιστικής έξαρσης, η νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Zoran Zaev, άρχισε να αντιμετωπίζει τη διαφθορά και να προωθεί τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας.
Σε μια περιοχή που διέρχεται από εθνοτικές διαμάχες, η σλαβική πλειοψηφία της χώρας και η αλβανική μειονότητα έχουν καλές σχέσεις.
Πάνω απ 'όλα, η κυβέρνηση του Zaev υπέγραψε τη συμφωνία Πρεσπών με την Ελλάδα, λήγοντας μια παράλογη αλλά αποσταθεροποιητική διαμάχη για το όνομα της χώρας, προσθέτοντας ένα γεωγραφικό σημάδι σε αυτήν.
Γι' αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κρατήσει την υπόσχεσή της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να μη χαθεί η ευκαιρία της ομαλότητας σε μία ακόμη χώρα των Βαλκανίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης