Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Δεν επιθυμώ πόλεμο με το Ιράν, επιδιώκω συμφωνία για τα πυρηνικά - Σήμερα 24/6 νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, παρέμβαση Ρωσίας

tags :
Trump: Δεν επιθυμώ πόλεμο με το Ιράν, επιδιώκω συμφωνία για τα πυρηνικά - Σήμερα 24/6 νέες κυρώσεις των ΗΠΑ, παρέμβαση Ρωσίας
Εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης από τον Αμερικανό πρόεδρο, που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για στρατιωτική λύση
(upd3) Αν και τις τελευταίες ώρες καταγράφεται αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη στάση και τη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του προέδρου Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε πως δεν επιδιώκει έναν πόλεμο με το Ιράν και πως μέλημα του είναι να υπάρξει συμφωνία, νέες αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας από την Ουάσινγκτον σε βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Τόσο ο πρόεδρος Trump όσο και ο ΥΠΕΞ Mike Pompeo έκαναν λόγο για σημαντικές κυρώσεις, την ώρα που η Ρωσία σπεύδει να στείλει το μήνυμα ότι θα λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να εξουδετερώσει αυτές τις κυρώσεις.
«Η Ρωσία και οι σύμμαχοι της θα λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να εξουδετερώσουν τις νέες κυρώσεις που έχει πει η Ουάσινγκτον ότι θα επιβάλλει στο Ιράν» υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Ryabkov.
O Ryabkov δεν κατέστησε σαφές ποια είναι αυτά τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Μόσχα.
Ωστόσο, σημείωσε πως η επιβολή νέων κυρώσεων των ΗΠΑ θα κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή, επισημαίνοντας πως η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να αναζητά και να προωθεί το διάλογο με το Ιράν.

Trump: Δεν επιδιώκω πόλεμο, αλλά συμφωνία


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε χθες Κυριακή 23/6 σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC πως δεν είναι στις προθέσεις του ο πόλεμος με το Ιράν, αν και το Σάββατο (22/6) δήλωνε, πως παραμένει στο τραπέζι η στρατιωτική επιλογή.
Ιρανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Trump προειδοποίησε την Τεχεράνη μέσω Ομάν για μία επικείμενη αμερικανική επίθεση.
Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως τάσσεται κατά του πολέμου και επιθυμεί συνομιλίες.
«Δεν έστειλα αυτό το μήνυμα» δήλωσε ο Trump και πρόσθεσε: «Δεν επιδιώκω τον πόλεμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε ότι, θα ήταν ικανοποιημένος με μία διμερή ή πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Δεν με νοιάζει τι είδους συμφωνία θα είναι.
Μπορεί να είναι μεμονωμένη ή συλλογική.
Οτιδήποτε που θα έχει ως αποτέλεσμα την μη απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου», από το Ιράν.
Οι νέες αυτές δηλώσεις Trump, που αλλάζουν άρδην την κατάσταση, έρχονται μία μέρα πριν από τις κυρώσεις, (24/6) τις οποίες είχε προαναγγείλει σε βάρος του Ιράν.

Trump: Οι άλλες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα δεξαμενόπλοιά τους

Σήμερα, ο Trump κάλεσε τις άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο να προστατεύσουν μόνες τους τα δεξαμενόπλοιά τους.
Σε μια σειρά tweets, ο Trump, που την περασμένη εβδομάδα ακύρωσε την τελευταία στιγμή πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων σε αντίποινα για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους (drone), υπογράμμισε πως η προστασία των θαλάσσιων οδών στον Κόλπο δεν αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα.
«Ούτε χρειάζεται να είμαστε επί τόπου στον βαθμό που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στο εξής (μακράν) ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο», είπε, προτού συνοψίσει τις «πολύ απλές» απαιτήσεις της Ουάσινγκτον απέναντι στην Τεχεράνη: «Όχι πυρηνικά όπλα, όχι υποστήριξη της τρομοκρατίας».
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα κάλεσε τις άλλες χώρες που εισάγουν πετρέλαιο να βρεθούν στην πρώτη γραμμή.
«Το 91% των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου διέρχονται από το Στενό του Χορμούζ, το 62% για την Ιαπωνία, και παρομοίως για έναν αριθμό άλλων χωρών», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικανός.
«Άρα γιατί προστατεύουμε εμείς αυτές τις θαλάσσιες οδούς (τόσα χρόνια) για άλλες χώρες χωρίς την ελάχιστη αποζημίωση;
Όλες αυτές οι χώρες πρέπει να προστατεύσουν τα πλοία τους σε αυτό που ήταν πάντα ένα επικίνδυνο πέρασμα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Σημειώνεται ότι το Στενό του Χορμούζ, που συνδέει τον Κόλπο με τη θάλασσα του Ομάν, παραμένει η σχεδόν μοναδική θαλάσσια οδός ανάμεσα στους παραγωγούς υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράκ και Ιράν) με τις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.
Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του μικρού πλάτους του, περίπου 50 χλμ.

Στα ύψη η ένταση

Πάντως και παρά την προσπάθεια του Trump να πέσουν οι τόνοι, η ένταση μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν παραμένει στα ύψη.
Ανώτερος στρατιωτικός του Ιράν  υποστήριξε ότι οποιαδήποτε σύρραξη στην περιοχή του Κόλπου, θα εξελισσόταν ανεξέλεγκτη και θα απειλούσε τις ζωές των Αμερικάνων στρατιωτών.
Ενω μεταξύ χθες Κυριακή 23/6 ο πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο, λέγοντας ότι το αμερικανικό drone παραβίασε τον εναέριο χώρου του.
Όπως αναφέρει το Reuters, το αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα (drone), το οποίο και κατέρριψε η Τεχεράνη, πραγματοποιούσε μία κατασκοπευτική αποστολή, εντός τους εναέριου χώρου της.
Η Ουάσινγκτον ωστόσο ισχυρίζεται ότι το drone στοχοποιήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο «χωρίς να έχει προκαλέσει» την επίθεση των Ιρανών.
«Ο Rouhani υποστήριξε ότι η παρούσα επιθετικότητα των Αμερικανών, είναι η αρχή νέων εντάσεων που προκαλούν οι ίδιοι στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε: ‘Αυτή η περιοχή είναι πολύ ευαίσθητη..., αλλά και σημαντική σε αρκετές χώρες. Έτσι, αναμένουμε από τους διεθνείς οργανισμούς να ενεργήσουν ανάλογα».

Pompeo: Ναι σε διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα - Σημαντικές οι κυρώσεις

Τα επόμενα βήματα τους στην αυξανόμενη κρίση και ένταση με το Ιράν σχεδιάζουν οι ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών, Mike Pompeo να πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα 24/6 επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τηρούμε όλοι την ίδια γραμμή και τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό έναντι του Ιράν» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Pompeo.
Όπως είπε θα κάνει επισκέψεις στις δύο χώρες, «μεγάλους συμμάχους» της χώρας του απέναντι «την πρόκληση που αντιπροσωπεύει το Ιράν» καθ' οδόν προς την Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη αύριο Τρίτη.
Σε δηλώσεις του ο Pompeo υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαπραγματευτούν με το Ιράν χωρίς προαπαιτούμενα.
"Ξέρουν ακριβώς που θα μας βρουν.
Είμαι σίγουρος ότι από τη στιγμή που θα είναι πραγματικά έτοιμοι να εμπλακούν σε διάλογο μαζί μας, θα είμαστε σε θέση να αρχίσουμε αυτές τις συζητήσεις" είπε ο Pompeo, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικές τις κυρώσεις που αναμένεται να επιβληθούν σήμερα 24/6 κατά της Τεχεράνης.

Hook (ΗΠΑ): Έτοιμος για διάλογο με το Ιράν ο Trump για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είναι έτοιμος για διάλογο με το Ιράν όσον αφορά την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης υποστήριξε ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν, Brian Hook.
Ωστόσο, ο Hook υποστήριξε ότι βασική προϋπόθεση για αυτό είναι η Τεχεράνη να βάλει τέλος στο πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα και να άρει τη στήριξη του στους διάφορους «συμμάχους» και οργανώσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
«Το Ιράν μπορεί να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου ή να δει την οικονομία του να καταρρέει» τόνισε ο Hook, ο οποίος πάντως δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις για τις κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας η Ουάσινγκτον κατά του Ιράν.

Χάρτης με τις συντεταγμένες του drone από την Τεχεράνη: Το αεροσκάφος βρισκόταν εντός του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Zavad Zarif ανάρτησε το Σάββατο (22/6/2019) έναν χάρτη στο Twitter με τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης κατάρριψης του αμερικανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone), το οποίο καταρρίφθηκε από το Ιράν την Πέμπτη (20/6), υποστηρίζοντας ότι η θέση του, ήταν εντός των ορίων ευθύνης κι ελέγχου περιοχής του Ιράν.
Στον χάρτη παρουσιάζονται επίσης και δύο κίτρινα τετράγωνα στην τροχιά της πτήσης του drone, τα οποία σύμφωνα με τον χάρτη προσδιορίζουν τα σήματα κλήσης για τις σχετικές προειδοποιήσεις, που έστειλε το Ιράν προς το αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία για το που βρίσκονταν το όχημα όταν καταρρίφθηκε», έγραψε χαρακτηριστικά ο Zarif.






Παρέμβαση της Ρωσίας 

«Ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβουν (οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε σήμερα από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα δεδομένων των κινδύνων στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.
Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει "να εξετάσουν τους αεροδιαδρόμους που επηρεάζονται και (...) να θέσουν σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγουν να δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες ενδέχεται να εκτίθενται σε κινδύνους", επεσήμανε η υπηρεσία.
Στις εξελίξεις παρενέβη και ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov, ο οποίος σχολίασε ότι "η κατάσταση βρίσκεται στο χείλος του πολέμου".

Διπλωματική παρέμβαση από τη Βρετανία

Διπλωματικές κινήσεις για εκτόνωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν καταβάλλει κι η Βρετανία με τον βρετανό υπουργό αρμόδιο για θέματα Μέσης Ανατολής Andrew Morrison να μεταβαίνει αύριο στην Τεχεράνη.
Σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι «σε αυτή την περίοδο της κλιμακούμενης περιφερειακής έντασης για το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η επίσκεψη αυτή είναι μία ευκαιρία για μία ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με την κυβέρνηση του Ιράν».
Ο Morrison θα υποστηρίξει την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά και την ανάδειξη των ανησυχιών σχετικά «με την περιφερειακή συμπεριφορά της Τεχεράνης, αλλά και της απειλής στην οποία προχώρησε για τον τερματισμό της συμμόρφωσής της με τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία, η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη», αναφέρει η ανακοίνωση.

FAZ: Οι δύο λόγοι που ο αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την επίθεση στο Ιράν

Την απόφαση του αμερικανού προέδρου Trump να ακυρώσει την τελευταία στιγμή την πυραυλική επίθεση κατά του Ιράν σχολιάζει η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Συγκεκριμένα, εστιάζει στους δύο λόγους που κατά την εφημερίδα ακυρώθηκε αυτή η επιχείρηση, την οποία ο αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο twitter.
« Πρώτον ότι οι πράξεις του καθοδηγούνται από την πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι του επιβραβεύουν την στρατιωτική αυτοσυγκράτηση.
Μετά τους ελάχιστα επιτυχημένους και πολύ δαπανηρούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αυτή είναι μια μάλλον ρεαλιστική εκτίμηση. Δεύτερον ότι η ιρανική κυβέρνηση, που πλέον μπορεί να εκφραστεί με επίσημα χείλη, δείχνει ότι ακόμη και σε ένα τόσο άνισο τερέν θα μπορούσε να ρισκάρει μια στρατιωτική κλιμάκωση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης