Τελευταία Νέα
Διεθνή

50 χρόνια από τις ταραχές στην Β. Ιρλανδία: Η Βρετανία δεν έμαθε το μάθημά της

50 χρόνια από τις ταραχές στην Β. Ιρλανδία: Η Βρετανία δεν έμαθε το μάθημά της
Ρευστή η ισχύς της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής
Η συμβίωση στην Β. Ιρλανδία μπορεί να είναι μέχρι στιγμής ειρηνική, όμως η πιθανότητα του Brexit μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Τον Απρίλιο 1998 υπεγράφη η Συμφωνία της Μεγάλης (ή Καλής) Παρασκευής, γνωστή και ως GFA (Good Friday Agreement).
Έτσι δόθηκε τέλος σε μία περίοδο 30 ετών κατά την οποία η περιοχή της Βορείου Ιρλανδίας είχε κυριολεκτικά γονατίσει από τις ταραχές μεταξύ καθολικών και Ιρλανδών εθνικιστών.
Οι Ταραχές ή αλλιώς The Troubles ξεκίνησαν τον Αύγουστο 1969, με την Μάχη στο Μπόγκσαϊντ, στο καθολικό Ντέρι.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας ήταν τόσο βίαιες, με τραυματίες και κατεστραμμένα σπίτια, που εν τέλει επενέβη ο Βρετανικός Στρατός για να αποκαταστήσει την τάξη.
Battle bogside 2.jpg
Ήταν η αρχή των Ταραχών, που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων και του βρετανικού στρατού, μια περίοδος που σημαδεύτηκε από την δράση του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού, κοινώς του IRA.
Αποκορύφωμα αποτελεί η Ματωμένη Κυριακή του 1972 όπου στο Μπόγκσαϊντ, κατά την διάρκεια διαδήλωσης 26 άτομα πυροβολήθηκαν από τα μέλη του 1ου Τάγματος του Βρετανικού Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών.
Ο IRA είχε απαντήσει με μία σειρά βομβιστικών επιθέσεων και χτυπημάτων.
Η κρίση επεκτάθηκε σε όλη την Ιρλανδία
Με την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής φάνηκε να μπαίνει ένα τέλος σε μία μακρά περίοδο συγκρούσεων, ταραχών και τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Εν όψει Brexit όμως πολλοί αμφισβητούν την ισχύ της και κυρίως την εφαρμογή της σε μία τέτοια κατάσταση.
Το Dup, το Δημοκρατικός Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να επιθυμεί μία αυστηρή γραμμή, με ένα σκληρό σύνορο μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Τι θα γίνει όμως ο αν ο Boris Johnson χάσει τις εκλογές; Σε πολλούς συντηρητικούς η GFA δεν αρέσει.
Η Βρετανία χάρη στην Συμφωνία είχε "ξεχάσει" το ιρλανδικό πρόβλημα, το οποίο όμως φαίνεται να επανέρχεται.
Μάλιστα  οι ΗΠΑ, διά στόματος Nancy Pelosi, χτύπησαν χθες "καμπανάκι" στον Johnson, θέτοντας σε κίνδυνο την όποια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας σε περίπτωση ακύρωσης της GFA.
Οι καθολικοί μπορεί να μην είναι πλέον το θύμα των οικονομικών διακρίσεων, αν κ το Ντέρι έχει ακόμα το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από κάθε άλλη πόλη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο κρατίδιο υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Τελευταίο περιστατικό, το καθεστώς ειδικής διαχείρισης στο οποίο θα εισέλθει η Harland & Wolff, το μεγάλο ιστορικόναυπηγείο του προτεσταντικού ανατολικού Μπέλφαστ, που κατασκεύασε τον Τιτανικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης