Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά... το χρηματιστήριο δεν αποδίδει; - Όλα έχουν λογική εξήγηση

tags :
Γιατί ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά...  το χρηματιστήριο δεν αποδίδει; - Όλα έχουν λογική εξήγηση
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι βασικά μη επενδύσιμες αλλά ίσως... έχουν κάποιο πρόσκαιρο κερδοσκοπικό ενδιαφέρον κατά καιρούς.
Δεν προκαλεί απορία η τρέχουσα εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς… κολλημένο εδώ και καιρό στις 850-880 μονάδες.
Το bankingnews είχε έγκαιρα προβλέψει ότι, για μια ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα δικαιώσει τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και το ερώτημα είναι τι ακριβώς έχει συμβεί;
Έφυγε μια καταθλιπτική κυβέρνηση για το χρηματιστήριο, ήρθε στην εξουσία μια πιο φιλική προς τις επενδύσεις κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί να προσελκύσει επενδύσεις αλλά το χρηματιστήριο δεν αποδίδει.
Όλα έχουν λογική εξήγηση.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Από την μια έχουμε ένα αδικαιολόγητο ράλι στα ομόλογα, όπου κυρίως λόγω ποσοτικής χαλάρωσης έχουν δημιουργηθεί πλασματικές αξίες.
Όπως και να το κάνουμε η Ελλάδα – όπως και όλες οι χώρες της ευρωζώνης – δεν δικαιολογούν τέτοιες αποδόσεις και τέτοιες τιμές στα ομόλογα.
Η ΕΚΤ με την νομισματική της πολιτική χειραγωγεί τις αγορές, η Ελλάδα δεν δικαιολογεί 1,20% απόδοση στο 10ετές κάτω από οποιοδήποτε λογικό σενάριο αλλά συμβαίνει όχι γιατί βελτιώθηκαν τα θεμελιώδη της Ελλάδος αλλά κυρίως γιατί και η Ελλάδα ακολουθεί την τάση της πλασματικής ευφορίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι οίκοι αξιολόγησης, τα έχουν λίγο χαμένα, καθώς οι βαθμολογίες των κρατών δεν συνάδουν με τις τιμές των ομολόγων.
H Fitch π.χ. έχει αναφέρει ότι τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα δεν αλλάζουν τις βαθμολογίες.
Η ποσοτική χαλάρωση θα επιβραδύνει τις αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις των κρατών αυτό θα είναι το νέο φαινόμενο.
Η Ελλάδα επειδή είναι πολύ χαμηλά με όρους πιστοληπτικής ικανότητας έχει κάποια περιθώρια στις αξιολογήσεις, η αναβάθμιση από την Standard and Poor's σε ΒΒ- ήταν αναμενόμενη όπως και από την DBRS την 1η Νοεμβρίου σε ΒΒ που θα είναι η υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος.... πάνω από Fitch και S&P. 
Αλλά η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει από τα μέσα του 2021 και υπό όρους.
Το φαινόμενο των ομολόγων επειδή δεν αντικατοπτρίζει και βελτίωση στα θεμελιώδη… δεν επηρεάζει το χρηματιστήριο που στηρίζεται πέραν από την ψυχολογία και προεξόφληση, στα θεμελιώδη, την κερδοφορία των εταιριών και βεβαίως στην οικονομική ανάπτυξη.
Τα ομόλογα και το ράλι που σημειώνεται στην Ελλάδα δεν είναι ενδεικτικά της πραγματικότητας και έτσι εξηγείται γιατί στα ομόλογα οι τιμές σημειώνουν συνεχή ιστορικά υψηλά και το χρηματιστήριο είναι αδιάφορο.
Ακόμη και οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης θα είναι αδιάφορες γιατί οι τιμές των ομολόγων είναι πολύ υψηλότερες από την βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας.
Π.χ. η Ελλάδα με 10ετές 1,23% θα έπρεπε να είχε βαθμολογία Α- και όχι ΒΒ-

Το χρηματιστήριο τι περιμένει;

Στην Ελλάδα έχουμε μια πανάκριβη χρηματιστηριακή αγορά.
Οι τράπεζες είναι ακριβές και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 ακόμη ακριβότερες.
Η χρηματιστηριακή αγορά για να μπορέσει να ανακάμψει στην Ελλάδα χρειάζεται τα εξής
1)Τράπεζες κεφαλαιακά ισχυρές και με NPEs κοντά στον μέσο όρος της ευρωζώνης.
Οι τράπεζες ούτε υγιείς ισολογισμούς διαθέτουν, ούτε τα κεφάλαια τους επαρκούν για την εξυγίανση.
Η Ελλάδα έπρεπε να υλοποιεί εμπροσθοβαρώς σχέδιο εξυγίανσης των προβληματικών δανείων το 2019 και 2020 να έχουν τελειώσει τα NPEs στην Ελλάδα.
Αντί αυτού όλα έχουν μετατεθεί για το 2021 και 2022.
2)Να περάσουν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες
3)Οι τράπεζες και οι εταιρίες του FTSE 25 να αποδείξουν ότι μπορεί να επιτυγχάνουν συνεχώς αυξανόμενα και επαναλαμβανόμενα κέρδη
4)Η οικονομία να ξεφύγει από ρυθμούς ανάπτυξης 2,3% με 2,5% και να κινηθεί με ρυθμούς πάνω από 3%, αυτό ξεκάθαρα δεν είναι εφικτό το 2020
5)Να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στους μακροοικονομικούς δείκτες.
Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι τόσο ουσιώδης, όσο η μείωση του χρέους σε απόλυτα μεγέθη και βεβαίως σε ποσοστό ως προς το ΑΕΠ.
6)Χρειάζεται μια γενναία αναπτυξιακή επανεκκίνηση, όπου επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα, όχι τα hedge funds για να αγοράσουν NPEs αυτό δεν είναι επένδυση αυτό είναι κερδοσκοπία που κερδίζει μόνο το fund που επενδύει.
Δεν έχει καμία ανταποδοτικότητα στην οικονομία ένα fund που τηλεφωνεί από την Ιρλανδία στον έλληνα να πληρώσει το δάνειο του.
7)Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μη υγιείς τράπεζες, μέτριας απόδοσης εταιρίες, μετριότατης κερδοφορίας, αδύναμη οικονομία με σοβαρές παθογένειες.
Για ποιο λόγο να έρθει ο ξένος να επενδύσει στην Ελλάδα;
Η απόδοση 10% επί του κεφαλαίου είναι παρωχημένος στόχος οι επενδυτές θέλουν υψηλότερους.
H Ελλάδα δεν έχει να προσφέρει πολλά.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ναι μεν όλα αυτά μπορεί να ισχύουν αλλά επειδή ξεκινάει από χαμηλή βάση η Ελλάδα έχει σοβαρά ανοδικά περιθώρια.
Ας δούμε ένα παράδειγμα.
Οι ελληνικές τράπεζες σήμερα έχουν χρηματιστηριακή αξία 10 δισεκ. ευρώ και 24 δισεκ. κεφάλαια – χωρίς να αποτιμούμε ότι από τα 24 δισεκ. τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση –
Τα τελικά κεφάλαια μετά την εξυγίανση θα είναι 21 δισεκ. γιατί υποθέτουμε ότι 3 δισεκ. θα απαιτηθούν κατ΄ ελάχιστο για εξυγίανση.
Ας υποθέσουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία φθάσει στα 15 δισεκ. δηλαδή αύξηση 50% και ας υποθέσουμε ότι η αύξηση θα είναι συμμετρική στις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες θα αποτιμώνται 0,75 P/BV δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Άρα αυτό δεν θα συμβεί.
Οι τράπεζες με αυτές τις αποτιμήσεις, την κερδοφορία και τα κεφάλαια είναι ακριβές χρηματιστηριακά.
Θα λέγαμε ότι οι τράπεζες κατά βάσηιναι μη επενδύσιμες αλλά ίσως έχουν κάποιο κερδοσκοπικό ενδιαφέρον κατά καιρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης