Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα 110 δισ. ευρώ ετησίως τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος

tags :
Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα 110 δισ. ευρώ ετησίως τα κέρδη του οργανωμένου εγκλήματος
Τα αποτελέσματα τελευταίας έρευνας φέρουν στο προσκήνιο την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του φαινομένου
Τα έσοδα από το οργανωμένο έγκλημα της Ευρώπη αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, όμως τα κρατικά ταμεία καταφέρνουν να εισπράξουν ένα ελάχιστο ποσό από τα κέρδη των παράνομων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με σχετική μελέτη του Organised Crime Portofolio, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτικότερα, η παραοικονομία στην Ευρώπη αφορά κυρίως ναρκωτικά, όπλα, ανθρώπινο εμπόριο, πλαστογραφία και φοροδιαφυγή και αντιστοιχεί στο 1% του ακαθάριστου προϊόντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα κεφάλαια που προέρχονται από τέτοιες δραστηριότητες διακινούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Mαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο, καθώς και τουριστικούς προορισμούς όμως η Κυανή Ακτή, η Ανδαλουσία, και η Νότια Ιταλία.
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος στην οικονομία, όμως είναι δύσκολος ο ακριβής εντοπισμός των παράνομων εσόδων και ο διαχωρισμός τους από τις νόμιμες φορολογητέες δραστηριότητες.
Είναι εντυπωσιακό ότι οι υποδομές για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος θα μπορούσαν να βελτιωθούν επενδύοντας το 25%-42% μόνο από τα κέρδη της αγοράς ηρωίνης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,1 ως 3,1 δισ. ευρώ.
Σκοπός των εγκληματιών είναι να αυξήσουν τα κέρδη τους και το εύρος των δραστηριοτήτων τους ενώ είναι γνωστή η τακτική του "ξεπλύματος" των εσόδων αυτών μέσω νόμιμων δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τις έρευνες οργανωμένο έγκλημα φαίνεται να προτιμά τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων, η εστίαση, ο μεσιτικός κλάδος και ο τομέας των μεταφορών ως βιτρίνα για την παράνομη δραστηριότητα του, ενώ τελευταία αναφέρονται κρούσματα και στον κλάδο της ενέργειας.
Το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρόλο που διαθέτει τα μέσα να ξεσκεπάσει το οργανωμένο έγκλημα, τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν μια σημαντική διαφοροποίηση ως προς την διαχείριση του μέτρων για τον σκοπό αυτό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Νational Audit Office της Αγγλίας το 2013, για κάθε 100 στερλίνες προερχόμενες από εγκληματικές δραστηριότητες, μόλις 26 πένες κατάσχονται από τις αρχές.
Οι πιο συχνές κατασχέσεις αφορούν μετρητά και περιουσιακά στοιχεία, ωστόσο κρίνεται απαραίτητο να βελτιωθεί η ποιότητα και ο τρόπος των κρατικών ελέγχων έτσι ώστε το μέτρο των κατασχέσεων να συμβάλει καθοριστικά στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης