Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Κεντρική τράπεζας της Ρωσίας στηρίζει όσους έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα και το ρούβλι ανακάμπτει

Bloomberg: Η Κεντρική τράπεζας της Ρωσίας στηρίζει όσους έχουν δάνεια σε ξένο νόμισμα και το  ρούβλι ανακάμπτει
Από τα 61 δισ. δολάρια εξωτερικό χρέος, οι τράπεζες και επιχειρήσεις της Ρωσίας μπορεί τελικά να πληρώσουν μόνο τα 35 δισ. δολάρ
Το ρούβλι ενισχύεται καθώς η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τους οφειλέτες που βαρύνονται με 61 δισ. δολάρια εξωτερικό χρέος, που πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους τέσσερις μήνες, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η διοικητής της κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina είπε ότι θα ανανεώσει το 12μηνο δανειακό πρόγραμμα τον Δεκέμβρη, όταν θα αρχίσει η ωρίμανση των πρώτων δανείων.
Το ρούβλι αποκόμισε τα μεγαλύτερα κέρδη από τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και συγκεκριμένα +2,7%, ενώ η σωρευτική του άνοδος τις τρεις τελευταίες μέρες είναι +5,4%.
Διαμορφώνοντας έτσι την ισοτιμία στα 67,0810 ρούβλια το δολάριο.
Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις εξαιτίας της διένεξης με την Ουκρανία, όσον αφορά τον δανεισμό σε ξένο νόμισμα, θα δώσει ανάσα στο ρούβλι, εκτιμά ο Piotr Matys, διευθυντής στρατηγικής των αναδυόμενων αγορών στη Rabobank του Λονδίνου.
Οι απώλειες 23% τους τρεις προηγούμενους μήνες ήταν οι μεγαλύτερες από όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών για το συγκεκριμένο διάστημα.
«Οποιαδήποτε μέτρα που θα αυξήσουν τη ρευστότητα σε δολάρια ενόψει των επερχόμενων αποπληρωμών χρέους θα είναι θετικά, ειδικά αν οι πιέσεις στο ρούβλι αυξηθούν ξανά» λέει ο Matrys.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι τράπεζες θα δίνουν ενεχυριασμένους τίτλους ως εγγυήσεις για να παίρνουν δάνεια από την κεντρική τράπεζα.
Στις 10 Αυγούστου η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αν και το εξωτερικό χρέος είναι 61 δισ. δολάρια, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες μπορεί τελικά να πληρώσουν μόνο 35 δισ. δολάρια, καθώς τα υπόλοιπα οφείλονται σε θυγατρικές και μπορεί να αναχρηματοδοτηθούν ή, να επιμηκυνθούν.
«Φαίνεται ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της για να βοηθήσει τις τοπικές τράπεζες» επισημαίνει ο Matrys.
Το ρούβλι ευνοήθηκε επίσης και από την ανάκαμψη της τιμής του αργού πετρελαίου (44,82 δολάρια το βαρέλι, +3,9%) αυτή την εβδομάδα μετά από ένα χαμηλό εξαετίας που είχε προηγηθεί.
Το πετρέλαιο μαζί με το φυσικό αέριο φέρνουν στη Ρωσία το 1/2 των εσόδων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης