Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο τέλος της εβδομάδας η υπογραφή της χρηματοδότησης της ΕΒΖ από την Πειραιώς - Ρώσσιος: Να βάλουν όλοι πλάτη

Στο τέλος της εβδομάδας η υπογραφή της χρηματοδότησης της ΕΒΖ από την Πειραιώς - Ρώσσιος: Να βάλουν όλοι πλάτη
Στόχος είναι να αποδεσμευτούν άμεσα 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις της διοίκησης της ΕΒΖ με την Τράπεζα Πειραιώς, για το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την εξυγίανση και χρηματοδότηση της βιομηχανίας.
Όπως ανέφερε ο νέος πρόεδρος Χρήστος Ρώσσιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την υιοθέτηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει προτείνει η πιστώτρια τράπεζα, ενώ ήδη καταρτίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για την υλοποίηση της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών. Στόχος είναι να αποδεσμευτούν άμεσα 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα, τα οποία θα διατεθούν για την αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΒΖ προβλέπει την πώληση περιουσιακών στοιχείων της ιστορικής βιομηχανίας (τα δύο κερδοφόρα ζαχαρουργεία της Σερβίας και όλα τα μη παραγωγικά ακίνητα της εταιρείας), καθώς και μείωση τόσο του μισθολογικού κόστους κατά 30% μέσω απολύσεων και περικοπής μισθών, όσο και των τιμών που παίρνουν οι παραγωγοί για την πώληση των τεύτλων κατά 15%.
Τα υπόλοιπα 7 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης από την πιστώτρια τράπεζα θα δοθούν σε βάθος χρόνου και συγκεκριμένα 3 εκατ. ευρώ από τα έσοδα που θα εισπράξει η Πειραιώς πωλώντας τα ακίνητα της ΕΒΖ και άλλα 4 εκατ. ευρώ από τα έσοδα πώλησης των δύο μονάδων στη Σερβία.
Όπως τόνισε ο κ. Ρώσσιος, «είναι απαραίτητος ο εξορθολογισμός του κόστους παραγωγής ζάχαρης, με περικοπές των δαπανών και με μείωση του εργασιακού κόστους».
Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους εμπλεκόμενους (προσωπικό, αγρότες, κ. α.) «να βάλουν πλάτη για να παραμείνει ζωντανή η Βιομηχανία και η τευτλοκαλλιέργεια, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Ο κ. Ρώσσιος εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας για τη νέα χρονιά, «εάν μαζί με τη δανειοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς γίνουν και τα υπόλοιπα που απαιτείται να γίνουν για τη μείωση του παραγωγικού και λειτουργικού κόστους της Βιομηχανίας».
Την ίδια στιγμή κορυφώνεται ο πόλεμος της νέας διοίκησης της ΕΒΖ με τους εργαζόμενους στην βιομηχανία, με την πρώτη να στέλνει εξώδικο σχετικά με τις αμοιβές τους.
Στο εξώδικο που απέστειλε η διοίκηση της ΕΒΖ προς τους εργαζομένους, επικαλείται τη λήξη της επιχειρησιακής σύμβασης (στις 31/12/2015) καθώς και στην λήξη της μετενέργειας της (31/3/2016) και τους ενημερώνει ότι η όποια καταβολή των αποδοχών του προσωπικού θα γίνεται από 1/4/2016 και στο εξής, «θα πραγματοποιείται με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μας, ενώ τυχόν υπέρτερες αποδοχές των νομίμων μπορούν να παρακρατηθούν μέσω της μισθοδοσίας σε περίπτωση, που κριθεί ότι υπερβαίνουν τα οριζόμενα».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κόντρα της διοίκησης της ΕΒΖ μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να έχει πολλά επεισόδια.
Ήδη σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εργαζομένων Κεντρικών Υπηρεσιών στην ΕΒΖ, την οποία υπογράφουν και διευθυντικά στελέχη της ζαχαροβιομηχανίας, αντικρούει την επιχειρηματολογία του κ. Ρώσσιου για υψηλές αμοιβές, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι «ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ το μήνα, πλην 42 εργαζομένων του Εργοστασίου Ορεστιάδας οι οποίοι λαμβάνουν επιπρόσθετα επίδομα ειδικών συνθηκών (παραμεθόριο επίδομα) το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ μικτό ανά μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης