Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΙΣΑ: Το υπουργείο Υγείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την υγιεινή στα κέντρα προσφύγων

tags :
ΙΣΑ: Το υπουργείο Υγείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την υγιεινή στα κέντρα προσφύγων
Ο κ. Πατούλης κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, καλώντας τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη να δώσουν εξηγήσεις "για την άθλια υγειονομική κατάσταση" των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και "για τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη δημόσια υγεία".
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη "η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων και με τις παραλείψεις της εξέθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τους πρόσφυγες, που ήρθαν στη χώρα μας και τη Δημόσια υγεία, ενώ απειλεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα".
Επικαλείται δε έκθεση του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αλέξη Μπένου, η οποία απεστάλη στα συναρμόδια υπουργεία στις 21 Ιουλίου 2016 και περιγράφει, όπως αναφέρει, "τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν".
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προειδοποιήσει, ότι "ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι, πως όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα, τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού Ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου), στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη, πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων".
Προσθέτει δε, ότι ο κ. Μπένος είχε επισημάνει ακόμη, ότι "η μακρόχρονη διαβίωση αυτών των κατ` αρχήν υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών, καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου".
Ο κ. Πατούλης σημειώνει, ότι σε προγενέστερο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 11 Μαρτίου 2016 με θέμα "τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια στις περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες ή πρόσφυγες", επισημαινόταν ο κίνδυνος ελονοσίας και τονιζόταν η ανάγκη έγκαιρης και συστηματικής υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης των κουνουπιών.
Ζητεί επίσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να διευκρινίσει ποια έκτακτα μέτρα πήρε για την καταπολέμηση των κουνουπιών, εν όψει του κινδύνου που επεσήμανε η επιστημονική κοινότητα και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τέλος καλεί τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο "να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία οδήγησε τη δημόσια υγεία και τη χώρα, καθώς και για τους κινδύνους στους οποίους εξέθεσε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να έχει την στοιχειώδη ευσυνειδησία να παραιτηθεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης