Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τη διακοπή των συνομιλιών HΠΑ - ΕΕ για τη Διατλαντική Συνθήκη TTIP ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ - Ερώτηση 50 βουλευτών

tags :
Τη διακοπή των συνομιλιών HΠΑ - ΕΕ για τη Διατλαντική Συνθήκη TTIP ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ  - Ερώτηση 50 βουλευτών
Το αναπτυξιακό όφελος της TTIP είναι αποδεδειγμένα ανάξιο λόγου, υποστηρίζει η Κουμουνδούρου
Την άμεση διακοπή των συνομιλιών που αφορούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για "έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λογοδοσίας και διαφάνειας".
Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει το ζήτημα στη Βουλή, με ερώτηση που υπογράφουν 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επισημαίνεται ότι "η συμφωνία TTIP είναι ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν την κερδοφορία των πολυεθνικών σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το αναπτυξιακό της όφελος είναι αποδεδειγμένα ανάξιο λόγου".
Η Κουμουνδούρου, με άτυπο ενημερωτικό δελτίο, σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία, καθώς θέματα όπως η Διατλαντική Συνθήκη TTIP έχουν πολύ μεγάλη σημασία και στην εσωτερική ατζέντα, ενώ επισημαίνεται ότι η κίνησή του αυτή "είναι ενδεικτική του νέου, πολύ αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή".
Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η Συμφωνία TTIP είναι ένα σαρωτικό πρόγραμμα απορρύθμισης των κανόνων εργατικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής προστασίας που περιορίζουν την κερδοφορία των πολυεθνικών σε ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ το αναπτυξιακό της όφελος είναι αποδεδειγμένα ανάξιο λόγου. Καταγγέλλει επίσης τη θεσμική εκτροπή που επιχειρείται με ρυθμίσεις που εκχωρούν στις μεγάλες εταιρείες αφενός γνωμοδοτικές αρμοδιότητες στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας της ΕΕ και αφετέρου το δικαίωμα να ενάγουν κυρίαρχες κυβερνήσεις για διαφυγόντα κέρδη σε ad hoc διαιτητικά δικαστήρια. «Δεν πρόκειται για μια ακόμη νεοφιλελεύθερη στροφή στην πορεία της ΕΕ, αλλά για ένα σαφές άλμα προς τη θεσμοθέτηση μιας στυγνής εταιρειοκρατίας, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τη δημοκρατία και την ευημερία στην Ευρώπη», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία TTIP αλλά και οι συναφείς CETA και TISA έχουν ξεσηκώσει κύμα κατακραυγής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από φορείς, πολίτες και πολιτικά κόμματα που ζητούν ένα οικονομικό σύστημα προς όφελος των λαών και όχι των πολυεθνικών. Στην Ευρώπη οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται αύριο, Σάββατο 11 Οκτωβρίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Διαμαρτυρίας ενάντια στις TTIP, CETA και TISA.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση είναι οι:

Κουρουμπλής Παναγιώτης
Βαλαβάνη Νάντια
Δραγασάκης Ιωάννης
Σταθάκης Γεώργιος
Βούτσης Νικόλαος
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Μητρόπουλος Αλέξης
Στρατούλης Δημήτριος
Τσουκαλάς Δημήτριος
Βαρεμένος Γεώργιος
Κατριβάνου Βασιλική
Σταθάς Ιωάννης
Ξανθός Ανδρέας
Ζαχαριάς Κωνσταντίνος
Μπόλαρη Μαρία
Γεωργοπούλου Έφη
Τριανταφύλλου Μαρία
Παπαδημητρίου Γεσθημανή
Καφαντάρη Χαρά
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Βαμβακά Τζένη
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Πετράκος Αθανάσιος
Γεροβασίλη Όλγα
Διώτη Ηρώ
Πάντζας Γεώργιος
Γαϊτάνη Ιωάννα
Ζερδελής Ιωάννης
Μιχαλάκης Νίκος
Καραγιαννίδης Χρήστος
Χατζησοφιά Άννα
Γάκης Δημήτρης
Διακάκη Μαρία
Σαμοΐλης Στέφανος
Διαμαντόπουλος Ευάγγελος
Κανελλοπούλου Μαρία
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Κυριακάκης Βασίλης
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Αλεξόπουλος Απόστολος
Κούβελα Φωτεινή
Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος
Φωτίου Θεανώ
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Καλογερή Αγνή
Σταμπουλή Αφροδίτη
Ουζουνίδου Ευγενία
Αμανατίδης Ιωάννης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης