Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Η ελληνική μιζέρια δείχνει την ανάγκη ενός «πτωχευτικού κώδικα» για τα κράτη

tags :
Guardian: Η ελληνική μιζέρια δείχνει την ανάγκη ενός «πτωχευτικού κώδικα» για τα κράτη
Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 και ακόμη δεν έχει απελευθερωθεί από τους πιστωτές της, σημειώνει το άρθρο
Την ανάγκη να υπάρξει ένας ξεκάθαρος πτωχευτικός κώδικας για τα κράτη επισημαίνει σε άρθρο της για την ελληνική κρίση η αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Heather Stewart.
Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001 και ακόμη δεν έχει απελευθερωθεί από τους πιστωτές της, σημειώνει το άρθρο.
«Πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη λύση απέναντι στους «γύπες» των αγορών και της λιτότητας δίχως τέλος».
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλη μια εβδομάδα δύσκολων διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι καταθέσεις φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες και τα επενδυτικά σχέδια παραμένουν «παγωμένα».
Η Αργεντινή χρεοκόπησε το 2001, ωστόσο 14 χρόνια μετά εξακολουθεί να… καταδιώκεται από τα vulture funds, τα οποία αγοράζουν τα χρέη των χωρών που βρίσκονται υπό πίεση.
Παρά το γεγονός ότι μετά την κρίση του 2008 ξοδεύτηκε πολύς χρόνος για να ξαναγραφτούν οι κανόνες που αφορούν τις τράπεζες, τα παράγωγα και την χρηματοοικονομική αγορά, λίγη προσοχή δόθηκε στο τι πρέπει να συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης μιας εθνικής χρεοκοπίας.
Ο Sacha Llorenti, πρεσβευτής της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη γυρίζει τις πρωτεύουσες του κόσμου, προκειμένου να αλλάξει αυτό.
«Δεν πρόκειται απλώς για ένα οικονομικό ζήτημα, αλλά για ένα θέμα που αφορά την ανάπτυξη, την εξέλιξη, τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα», σχολιάζει μιλώντας στην Guardian.
Αν και ο ΟΗΕ δεν είναι το πεδίο το οποίο συζητείται το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, το οποίο αποτελεί τον «δανειστής της τελευταίας στιγμής» για τις χώρες που έχουν ανάγκη.

(πρώτη ενημέρωση 26 Μαΐου 2015, 07:13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης