Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: «Βαρίδι» για την οικονομία το υψηλό δημόσιο χρέος – Μεταξύ του 50% και 70% το κατάλληλο όριο

tags :
ΟΟΣΑ: «Βαρίδι» για την οικονομία το υψηλό δημόσιο χρέος – Μεταξύ του 50% και 70% το κατάλληλο όριο
"Τα υψηλά επίπεδα χρέους έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία»"
Το υψηλό δημόσιο χρέος έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
«Σε μεγάλο βαθμό λόγω της άτονης ανάπτυξης, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πολύ στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης και έφθασε κατά μέσο όρο στο 111% του ΑΕΠ στο σύνολο του ΟΟΣΑ το 2013: πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» διαμήνυσε η Κατρίν Μαν, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, παρουσιάζοντας μια έκθεση με την ευκαιρία των Οικονομικών Συναντήσεων της Αιξ-αν-Προβάνς (νότια Γαλλία).
«Οι εργασίες μας δείχνουν πως τέτοια επίπεδα χρέους έχουν αρνητική επίδραση στην οικονομία», διευκρίνισε και κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν «συνετούς μεσοπρόθεσμα στόχους για το χρέος».
Όπως διευκρίνισε, για τις προηγμένες χώρες του ΟΟΣΑ, το όριο του χρέους κυμαίνεται ανάμεσα στο 70% και το 90% του ΑΕΠ, ενώ γι' αυτές που ανήκουν στην ευρωζώνη, κατεβαίνει ανάμεσα στο 50% και το 70% του ΑΕΠ.
Οι χώρες μέλη της νομισματικής ένωσης οφείλουν να είναι πιο προσεκτικές εξαιτίας |της απουσίας νομισματικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, του όρου που απαγορεύει στα κράτη να χρηματοδοτούν το ένα το άλλο, της απουσίας αμοιβαιοποίησης του χρέους, μιας μεγαλύτερης εξάρτησης από τις ξένες χρηματοδοτήσεις και των δυσκολιών να αντιδράσουν στα σοκ» προειδοποιεί καταλήγοντας ο ΟΟΣΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης