Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Πιο ουσιώδες ζήτημα για την Ελλάδα η παραμονή του ΔΝΤ έναντι χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης

Societe Generale: Πιο ουσιώδες ζήτημα για την Ελλάδα η παραμονή του ΔΝΤ έναντι χρέους και ποσοτικής χαλάρωσης
Ο τρόπος διαχείρισης των αγορών και των επενδυτών από την κυβέρνηση είναι πρόχειρος και απαράδεκτος....αναφέρει η Societe Generale
Η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι σπουδαιότερης σημασίας από την διευθέτηση του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση υποστηρίζει στέλεχος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale που μίλησε στο bankingnews.
«Στην Ελλάδα έχουν τεθεί λάθος ορισμένες προτεραιότητες.
Κυριαρχεί ο λαϊκισμός, κυριαρχεί η αντίληψη ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει αποτινάξει ένα σκληρό διαπραγματευτή και δήθεν θα απελευθερωθεί η χώρα από την σκληρότητα του Ταμείου.
Αυτή η προσέγγιση είναι 100% λάθος.
Αν δεν υπήρχε το ΔΝΤ η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κάνει καμία διαπραγμάτευση για το χρέος και το ακόμη σημαντικότερο δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν πολλές πτυχές των μνημονίων – προγραμμάτων στήριξης.
Το ΔΝΤ δεν έχει εμμονές, έχει μια οικονομική στρατηγική και ένα μοντέλο αναδιάρθρωσης προβληματικών οικονομιών, δεν εφαρμόζει ένα ειδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, εφαρμόζει μια στρατηγική διεθνώς.
Το ΔΝΤ είναι πολύ πιο χρήσιμο στο ελληνικό πρόγραμμα από ότι η διευθέτηση του χρέους ή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Εάν η Ελλάδα και η κυβέρνηση της είχαν όραμα και στρατηγική θα έπρεπε να ανακοινώσουν ότι επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ και θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για το πώς το Ταμείο θα παραμείνει στο τρίο πρόγραμμα.
Δυστυχώς όμως ο λαϊκισμός τυφλώνει τους πολιτικούς ειδικά στην Ελλάδα που μετά από 6 χρόνια ύφεσης εύλογα να υπάρχει κοινωνική, οικονομική και πολιτική κόπωση.
Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα έχει αποτιμήσει λάθος τις εξελίξεις.
Τι θα πρέπει να γίνει;
1)Η Ελλάδα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ ώστε να τεθεί οι όροι παραμονής
2)Να «συμμαχήσει» με το ΔΝΤ ώστε να πιέσει την ΕΕ για το χρέος.
3)Να ξεκινήσει μια συνολική διαπραγμάτευση, όπου θα περιλαμβάνονται πρωτογενές πλεόνασμα, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε οι αγορές να αρχίσουν πάλι να εμπιστεύονται την Ελλάδα… και βεβαίως αν όλα αυτά συμβούν θα έρθει και η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Σε αυτή την φάση – αυτό αποτελεί ένα ακόμη λάθος διαχείρισης από την ελληνική κυβέρνηση – η Ελλάδα είναι επενδυτικά αδιάφορη.
Ο τρόπος διαχείρισης των αγορών και των επενδυτών από την κυβέρνηση είναι πρόχειρος και απαράδεκτος.
Κανείς δεν θα έρθει να βάλει τα κεφάλαια του στην Ελλάδα… που για το ορατό μέλλον θα παραμείνει στάσιμη.
Για τις αγορές να σημειωθεί ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα θεωρηθεί ως δικλείδα ασφαλείας, το ΔΝΤ εμπνέει εμπιστοσύνη σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που έχει – δυστυχώς – χαμηλή αξιοπιστία».

(Πρώτη Ενημέρωση: 14:27, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης