Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία απορρίπτει προτάσεις του ΝΑΤΟ για 3μερείς με Σουηδία και Φινλανδία - Επικοινωνία Stoltenberg με Erdogan

Η Τουρκία απορρίπτει προτάσεις του ΝΑΤΟ για 3μερείς με Σουηδία και Φινλανδία - Επικοινωνία Stoltenberg με Erdogan

Η Τουρκία απορρίπτει προσκλήσεις του ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία

Σχετικά Άρθρα
Στην αρνητική στάση της όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας επιμένει η Τουρκία που πλέον ζητά γραπτές εγγυήσεις ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα της. Το εν λόγω θέμα ήταν το επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα (15/6/2022), ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

«Εποικοδομητική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Tayyip Erdogan ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε τη σημασία της αντιμετώπισης των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την επίτευξη προόδου στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για τη Φινλανδία και τη Σουηδία» αναφέρει ο Stoltenberg σε ανάρτηση του στο twitter.
Περισσότερες διευκρινίσεις ως προς το περιεχόμενο της συνομιλίας παρείχε η τουρκική προεδρία...
«Ο πρόεδρος Erdogan επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να διευθετηθούν οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Ο πρόεδρος Erdogan τόνισε ότι δεν θα σημειωθεί πρόοδος στο θέμα εάν και οι δύο χώρες δεν προχωρήσουν σε συγκεκριμένα βήματα ώστε να ικανοποιηθούν οι δικαιολογημένες απαιτήσεις της Τουρκίας και εάν δεν δοθούν γραπτές δεσμεύσεις για αλλαγή στάσης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Image

Η Τουρκία απορρίπτει προσκλήσεις του ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Τουρκία έχει απορρίψει προσκλήσεις του ΝΑΤΟ για τριμερείς συνομιλίες με Φινλανδία και Σουηδία ώστε να βρεθεί λύση για την άρνηση της Άγκυρας όσον αφορά την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Άγκυρα έχει ζητήσει συγκεκριμένες προτάσεις από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της για την τρομοκρατία πριν συμφωνήσει σε συνομιλίες, αναγκάζοντας αξιωματούχους του ΝΑΤΟ να επιχειρήσουν να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία μέσω διμερών συνομιλιών με κάθε χώρα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ΝΑΤΟ είχε προτείνει μια τριμερή συνάντηση και για σήμερα (15/6/2022), που και πάλι δεν πραγματοποιήθηκε.
Μια τριμερής συνάντηση με τη μεσολάβηση αξιωματούχων της συμμαχίας ήταν ο «απώτερος στόχος... αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στους Financial Times, επικαλούμενος την απροθυμία της Τουρκίας να συμμετάσχει και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαιτήσεις της Άγκυρας από τους δύο χώρες.
Ο Erdogan επανέλαβε σήμερα (15/6/2022) το αίτημά του για υποχωρήσεις από τα δύο σκανδιναβικά έθνη. «Μέχρι η Σουηδία και η Φινλανδία να δείξουν σαφή, συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα, σίγουρα δεν θα αλλάξουμε τη στάση μας στο ζήτημα του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την αποτυχία διεξαγωγής τριμερών συνομιλιών, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, είπε αυτή την εβδομάδα ότι «έχουμε μια διαδικασία τώρα όπου έγιναν συναντήσεις σε διαφορετικές μορφές». Επίσης, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Stoltenberg είπε ότι «και οι άνθρωποι του επιτελείου του» εργάζονται για να λύσουν τις «εύλογες ανησυχίες» της Τουρκίας και παραδέχτηκε ότι ήταν λιγότερο αισιόδοξος για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των σκανδιναβικών χωρών από ό,τι πριν από έναν μήνα.
«Πρέπει να καθίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο από ό,τι περιμέναμε αρχικά» συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης