Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μετά το «ναι» στη Σουηδία, ανοίγει η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις - Τα μηνύματα από Ελλάδα, Κύπρο

Μετά το «ναι» στη Σουηδία, ανοίγει η συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις - Τα μηνύματα από Ελλάδα, Κύπρο
Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ο Erdogan είχε ζητήσει επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Περίπου δέκα ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ όπου η Τουρκία είπε το «ναι» για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, στις Βρυξέλλες ανοίγει η συζήτηση για την αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ειδικότερα, στο τραπέζι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα βρεθούν η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η προοπτική των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και η οικονομική ασφάλεια της εξωτερικής πολιτικής.
Άλλωστε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Josep Borrell, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Συμβούλιο, συνέδεσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το πράσινο φως της Άγκυρας προς τη Σουηδία. «Θα συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να ξαναδούμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι πολύς καιρός που δε μιλάμε για το θέμα αυτό. Η Τουρκία δέχτηκε να άρει το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι καλά νέα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ο Borrell αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Hakan Fidan, στην Τζακάρτα, στο περιθώριο της Συνόδου με τις χώρες της Ανατολικής Ασίας.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12 Ιουλίου), ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχε συνδέσει την έγκριση του αιτήματος της Σουηδίας για την ένταξη στη Συμμαχία με τη επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και της ΕΕ. Αν και ηγέτες όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, διεμήνυσαν ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα, φαίνεται πως έχει άνοιξει η συζήτηση για την... αναθέρμανση των σχέσεων. Έπειτα από συνάντηση του Erdogan με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, (που πραγματοποιήθηκε μετά τη δήλωση του πρώτου περί ενταξιακών διαπραγματεύσεων), ο Michel ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να «ενεργοποιήσουν εκ νέου» τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

To μήνυμα από Γεραπετρίτη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, διεμήνυσε ότι «η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ περνά μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και όλων των προϋποθέσεων που θέτει το δίκαιο της ΕΕ», ενώ συμπλήρωσε «προσβλέπω προς μία αγαστή συνεργασία για το καλό της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η αντίδραση της Κύπρου

«Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περνούν από την Κύπρο», τόνισε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, ο κ. Κόμπρος επεσήμανε ότι «συμπληρώνονται 49 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Δηλαδή 17.987 ημέρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιολόγηση της Τουρκίας μπορεί να είναι μόνο προσανατολισμένη στα προκαθορισμένα κριτήρια, αξιοκρατική, σταδιακή, αναλογική και υπόκειται σε καθορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό έχει καταλήξει επανειλημμένα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Borrell δήλωσε ότι η Ρωσία όχι μόνο αποχώρησε από τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά για τρίτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδίζει τις υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, καταστρέφοντας πάνω από 60.000 τόνους σιτηρών. «Αυτή είναι βάρβαρη στάση», η οποία θα προκαλέσει «τεράστια επισιτιστική κρίση στον κόσμο», ανέφερε. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους, Dmytro Kuleba.
Παράλληλα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για την ανάγκη να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικά μέσα, για μακρύ χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο σημαίνει αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μέσου για την Ειρήνη, δήλωσε ο Borrell. «Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο για να διασφαλίσουμε οικονομική στήριξη στην Ουκρανία τα επόμενα χρόνια και ελπίζω ότι οι υπουργοί θα το στηρίξουν», πρόσθεσε.

Τηλεδιάσκεψη με Blinken

Εξάλλου, σήμερα (20/7/2023) το απόγευμα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων μέσω τηλεδιάσκεψης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken. Στην τηλεδιάσκεψη αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης