Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ζημιές ύψους 2,214 δισ. ευρώ εμφάνισε για το 2012 η Τράπεζα Κύπρου - Αύξηση των προβλέψεων στα 2,306 δισ. ευρώ - Στα 258 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια

tags :
Ζημιές ύψους 2,214 δισ. ευρώ εμφάνισε για το 2012 η Τράπεζα Κύπρου - Αύξηση των προβλέψεων στα 2,306 δισ. ευρώ - Στα 258 εκατ. ευρώ τα ίδια κεφάλαια
Ζημιές ύψους 2,214 δισ. ευρώ εμφάνισε για τη χρήση 2012 η Τράπεζα Κύπρου, έναντι ζημιών ύψους 1,359 δισ. ευρώ το 2011.
Το μέγεθος των ζημιών αποδίδεται στην τεράστια αύξηση των επισφαλειών και στη μείωση των προ προβλέψεων κερδών.
Η επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών οδήγησε σε απότομη αύξηση των επισφαλειών στα 2,3 δισ. ευρώ από 426 εκατ. ευρώ το 2011.
Οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις για το τέταρτο τρίμηνο του 2012 ξεπέρασαν τις προβλέψεις που έκανε η διοίκηση της Τράπεζας την προηγούμενη τριετία.
Στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα ίδια κεφάλαια του Συγκροτήματος ανέρχονταν στα 258 εκατ. ευρώ με τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 0,6% και τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων σε -1,9%.
"Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και απαιτήσεις αναμένεται να παραμείνουν σε ψηλά επίπεδα καθώς περισσότεροι δανειολήπτες αναμένεται να αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, ενώ οι αξίες των εξασφαλίσεων αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέψεων για απομείωση", αναφέρει στην ανακοίνωση της η Τράπεζα Κύπρου.
"Αντιμέτωπη με τις προκλήσεις της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Eurogroup και των γεγονότων μεταγενέστερων της 31ης Δεκεμβρίου 2012, όπως περιγράφονται πιο πάνω, η Τράπεζα επανασχεδιάζει τη στρατηγική της, το επιχειρησιακό της μοντέλο και τη διάθεση ανάληψης κινδύνων (risk appetite) μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης. Το σχέδιο, το οποίο θα ολοκληρωθεί σύντομα, θα κατατεθεί τον Οκτώβριο του 2013 στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για έγκριση", τονίζεται επίσης.
"Τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές βοηθούν στη διαχείριση της ρευστότητας της Τράπεζας", αναφέρει η ανακοίνωση.
"Για τη βελτίωση της ρευστότητάς της, η Τράπεζα προχωρεί με την απομόχλευση του ισολογισμού μέσω της πώλησης στοιχείων ενεργητικού, εντείνει τις προσπάθειες προσέλκυσης καταθέσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό και σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων αποδεκτών για άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)", συμπληρώνεται.
"Τέλος, από την 1η Αύγουστου 2013, η Τράπεζα έχει αποκατασταθεί ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα από την ΕΚΤ για πράξεις νομισματικής πολιτικής. Η αποκατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε μείωση του δανεισμού μέσω του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Pευστότητας (ELA), καθώς η Τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτείται απευθείας από την ΕΚΤ μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής με ευνοϊκότερους όρους συνεισφέροντας έτσι στην κερδοφορία και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της", αναφέρει η Τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης