Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morningstar - Στο TOP 10 των αγορών παγκοσμίως με τις καλύτερες αποδόσεις το 2013 βρίσκεται το ΧΑ

tags :
Morningstar - Στο TOP 10 των αγορών παγκοσμίως με τις καλύτερες αποδόσεις το 2013 βρίσκεται το ΧΑ
Στην 7η θέση η Ελλάδα με απόδοση 34,5%, στην κορυφή η Βενεζουέλα με 452%
Στη λίστα με τις δέκα αγορές που κατέγραψαν τις καλύτερες αποδόσεις το 2013, φιγουράρει το χρηματιστήριο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar, η ελληνική αγορά κατακτά την έβδομη θέση, αποτελώντας έκπληξη για τους αναλυτές, δεδομένης της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκεται η καταχρεωμένη οικονομία της Ελλάδας, η οποία διανύει την έκτη χρονιά της ύφεσης.
Στην πρώτη θέση φιγουράρει η Βενεζουέλα με απόδοση 452% (!) και τη Morning Star να σχολιάζει ότι όσοι επενδυτές φάνηκαν αρκετά γενναίοι ώστε να επενδύσουν στις μετοχές της Βενεζουέλας, κατάφεραν να πενταπλασιάσουν τα χρήματά τους.
Πίσω στα δικά μας, η μελέτη της Morning Star, φιλοξενεί δηλώσεις του Barry Norris, manager της Argonaut European Alpha, ο οποίος επενδύσει στις ελληνικές μετοχές.
Τους τελευταίους 12 μήνες, ο Norris έχει αγοράσει μετοχές ελληνικών τραπεζών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως μια από τις καλύτερες επενδύσεις σε ορίζοντας έτους.
«Η καλύτερη στιγμή για να επενδύσεις σε μια χώρα, είναι όταν η οικονομία της αναδύεται από την ύφεση και οι κακές ειδήσεις ανήκουν στο παρελθόν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο manager της Argonaut European Alpha.
Τη λίστα συμπληρώνουν και άλλες χώρες – έκπληξη, όπως είναι η επίσης υπερχρεωμένη Ιρλανδία, αλλά και αφρικανικές χώρες όπως η Ζάμπια και η Νιγηρία.
Οι αγορές αυτές θεωρούνται ως η επόμενη γενιά των αναδυόμενων.
Μια σειρά από επενδυτικά funds επέλεξαν να τοποθετηθούν σε κάποιες από τις καλύτερες αγορές των τελευταίων 12 μηνών, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της FE Trustnet.
Οι ιρλανδικές μετοχές ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, με συνολικά 246 funds να έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις.
Ωστόσο, σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Ισλανδία και το Πακιστάν, μόνο μια μικρή μειονότητα fund managers επέλεξε να επενδύσει και να κερδίσει από τις μετοχές τους.
Από τους «παραδοσιακούς» δείκτες που καταγράφουν καλές αποδόσεις, συναντάμε τον Nasdaq των ΗΠΑ και τον Jasdaq της Ιαπωνίας.

TOP 10
1. Βενεζουέλα: 452%
2. Ιαπωνία (Jasdaq): 51,1%
3. Ισλανδία (OMXI): 38,5%
4. Ζάμπια: 37,2%
5. Ιρλανδία: 35,2%
6. Νιγηρία: 34,9%
7. Ελλάδα: 34,5%
8. Αργεντινή: 33,9%
9. ΗΠΑ (Nasdaq): 33,7%
10. Πακιστάν: 31,8%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης