Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco - Το 2014 δεν θα είναι η χρονιά των αναδυόμενων αγορών - Προσοχή για τρεις λόγους

tags :
Pimco - Το 2014 δεν θα είναι η χρονιά των αναδυόμενων αγορών - Προσοχή για τρεις λόγους
Προτιμώμενες οι επιφυλακτικές κινήσεις, με αυξημένο το χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης
Nα κρατούν μικρό καλάθι, όσον αφορά τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές, συστήνει για το 2014 η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
"Μην στοιχηματίζετε στην ευρεία ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών" δηλώνει, ρητά και κατηγορηματικά, ο CEO της Pimco, Mohamed El-Erian, σε νέο του άρθρο στους Financial Times.
Όπως υποστηρίζει, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που σημάδεψαν το 2013 ήταν η σημαντική υπο-απόδοση των αναδυόμενων αγορών έναντι των ανεπτυγμένων. Ο El-Erian συνιστά προσοχή στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αφού η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών ήταν τόσο ευρεία που κατόρθωσε να επηρεάσει κάθε asset των αναδυόμενων αγορών.
Επιχειρώντας να αναζητήσει τις αιτίες αυτής της αδυναμίας, ο ισχυρός άντρας της Pimco κάνει λόγο για... παραδοσιακούς παράγοντες, ικανούς ωστόσο να ωθήσουν τις αναδυόμενες οικονομίες σε μια απογοητευτική, όπως την χαρακτηρίζει, πορεία. Πρωταρχικοί λόγοι ήταν φυσικά η επιβράδυνση της ανάπτυξης των οικονομιών τους, αλλά και τα περιορισμένα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις με στόχο την αντιστροφή του κλίματος. Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την πορεία των οικονομιών του αναδυόμενου κόσμου τείνουν, κατά τον El-Erian, να καταστούν διαρθρωτικές.
Τι ξημερώνει όμως το 2014 για τις αναδυόμενες αγορές; Σύμφωνα με την Pimco, τρεις είναι οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να καθορίσουν τις επιδόσεις των emerging markets κατά το νέο έτος.
1) Το 2013 και μετά από αρκετά χρόνια, οι αναδυόμενες αγορές βρέθηκαν αντιμέτωπες με μαζικές εκροές κεφαλαίων, λόγω της διευρυμένης συζήτησης για τον επικείμενο περιορισμό του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Fed (γνωστό και ως tapering). Tι θα συμβεί φέτος; Με απλά λόγια: Τα αμερικανικά δολάρια που έκαναν φτερά πέρυσι από τις αναδυόμενες αγορές δεν είναι εύκολο να επιστρέψουν τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα!
2) Το 2013 οι αρχές των αναδυόμενων αγορών φάνηκε πως υποτίμησαν τους εξωγενείς παράγοντες και τα εξωτερικά σοκ, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα υπερβάλλουσα εμπιστοσύνη στο status των οικονομιών τους. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην λήψη περιορισμένων - και μόνο - μέτρων από την πλευρά των αρχών ως απάντηση στους εξωγενείς κινδύνους. Πολλά θα κριθούν το 2014, αφού είναι έτος εκλογών για αρκετές αναδυόμενες χώρες.
3) Η πολιτική ασυνέπεια στις αναδυόμενες οικονομίες ενισχύθηκε από τις σημαντικές υποτιμήσεις των νομισμάτων των χωρών αυτών. Το 2014 αποτελεί κρίσιμο έτος και για την πορεία των νομισμάτων αυτών.
Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής; Ο El-Erian απαντά: "Μην βιάζεστε και μην ποντάρετε σε μια ευρεία και μεγάλη ανάκαμψη των αναδυόμενων αγορών κατά το νέο έτος. Αντίθετα, είναι προτιμώμενες οι επιφυλακτικές κινήσεις, με αυξημένο το χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης και με στόχο εταιρείες που έχουν πρωτογενή κέρδη και δραστηριοποιούνται σε χώρες με αυξημένη πολιτική ευελιξία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης