Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal – Γιατί η απειλή για χρεοκοπία της Ελλάδας ωφελεί την Ευρωζώνη

tags :
Wall Street Journal – Γιατί η απειλή για χρεοκοπία της Ελλάδας ωφελεί την Ευρωζώνη
To νέο καθήκον του Mario Draghi
Η σαφής υποχώρηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων συνιστά ευλογία για την Ευρωζώνη, διερωτάται η Wall Street Journal, η οποία παράλληλα, εξηγεί γιατί η χρεοκοπία της Ελλάδας… εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ευρωζώνης!
Υπό τον τίτλο «The Mixed Blessing Of Falling Euro-Zone Yields», το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει την άρδην μεταστροφή στην αγορά ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών.
Ενδεικτικά, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ήδη βρίσκονται στα προ-κρίσης επίπεδα.
Όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, η άνωθεν είδηση αποτελεί εξαιρετικό νέο για την ΕΚΤ, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή των επενδυτών στην Ευρωζώνη.
Βέβαια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιθυμούσε οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων - ιδίως των χωρών όπου επλήγησαν περισσότερο από την ευρωπαϊκή κρίση - να σταθεροποιηθούν και να ανακόψουν την καθοδική τους πορεία. Η άνωθεν «ευχή» εδράζεται στην εκτίμηση πως η μειωμένη απόδοση σηματοδοτεί την εμφάνιση ορισμένων δυσάρεστων και ανεπιθύμητων εξελίξεων.
Κατά πρώτον, μία τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει μία βαθιά οικονομική αδυναμία στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Κατά δεύτερον, οι επενδυτές θα σταματήσουν να διαφοροποιούν τις χώρες της Ευρωζώνης, ανάλογα με τους δημοσιονομικούς και οικονομικούς κινδύνους που διατρέχουν, γεγονός που θα σηματοδοτήσει μία αποκλιμάκωση στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης των φτωχότερων και λιγότερο αποδοτικών, οικονομιών της Ένωσης.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε στο 3,66% ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2006. Ωστόσο, η Ιταλία δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα, καθώς και η Ισπανία και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία «βλέπουν» το κόστος δανεισμού να συρρικνώνεται συνεχώς. Ακόμα και στην Ελλάδα, οι αποδόσεις των ομολόγων ακολουθούν ταυτόσημη πορεία.
Οι εν λόγω εξελίξεις συνιστούν μία επιβράβευση της πολιτικής της ΕΚΤ και προσωπικά του Mario Draghi, ο οποίος το 2012 υποσχέθηκε πως θα «κάνει οτιδήποτε μπορεί» προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση της Ευρωζώνης. Πλέον, η συγκεκριμένη υπόσχεση έχει εκπληρωθεί και στην πράξη.
Βέβαια, ο Mario Draghi γνωρίζει καλά, πως μία ενδεχόμενη επιστροφή στην προ-κρίση περίοδο, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων της Γερμανίας απείχαν ελάχιστες μονάδες από εκείνες των έτερων ευρωπαϊκών χωρών, δεν δικαιολογείται επουδενί. Ένα τόσο μικρό κόστος δανεισμού καθιστά τις κυβερνήσεις μαλθακές και επομένως, αδιάφορες για τα σημαντικά και εκτεταμένα δημοσιονομικά προβλήματα.
Το… κόλπο τώρα έγκειται στο πως ο Mario Draghi θα διασφαλίσει τη συγκεκριμενοποίηση των κινδύνων για κάθε χώρα χωριστά. Κίνδυνοι οι οποίοι θα αντανακλώνται και στην απόδοση των κρατικών ομολόγων. Οι επενδυτές θα πρέπει να διαγράψουν τη ψευδαίσθηση πως το χρέος της Ευρωζώνης θα επαλειφθεί εξ ολοκλήρου από τους Γερμανούς φορολογούμενους.
Μάλιστα, ως ένα βαθμό, η απειλή για χρεοκοπία της Ελλάδας εξυπηρετεί τον άνωθεν σκοπό….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης