Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gazprom - Ετοιμάζει αλλαγές στα συμβόλαια φυσικού αερίου για να «κρατήσει» τους Ευρωπαίους πελάτες - Δεν θα υποστεί πλήγμα από τις κυρώσεις

Gazprom - Ετοιμάζει αλλαγές στα συμβόλαια φυσικού αερίου για να «κρατήσει» τους Ευρωπαίους πελάτες - Δεν θα υποστεί πλήγμα από τις κυρώσεις
Η Gazprom αποτελεί εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στα χέρια της Ρωσίας
Το ενδεχόμενο τροποποίησης των όρων στα συμβόλαια για την παροχή φυσικού αερίου, εξετάζει ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, προκειμένου να «κρατήσει» τους πελάτες της, με φόντο τις επικείμενες κυρώσεις από τη Δύση προς τη Ρωσία, λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti, η εταιρεία εξετάζει αλλαγή του όρου με τον οποίο αναγκάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν για το αέριο είτε πάρουν την συμφωνημένη ποσότητα, είτε όχι.
Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Όπως σημειώνεται, τα τελευταία 14 χρόνια, με τον Vladimir Putin στην εξουσία, η Gazprom αποτελεί εργαλείο εξωτερικής πολιτικής στα χέρια της Ρωσίας.
Η Μόσχα χρησιμοποιεί τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας ως μέσο άσκησης πίεσης στις ξένες δυνάμεις, ενώ οι διαμάχες για την τιμολόγηση με την Ουκρανία είχαν οδηγήσει σε «πολέμους αερίου», όταν η Ρωσία σταμάτησε την τροφοδοσία.
Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο η Gazprom να δεχθεί πλήγμα από τις κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλλει η Δύση εις βάρος της Ρωσίας.
Η Gazprom καλύπτει σχεδόν το 1/3 των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο και ήδη έχει συμφωνήσει σε μείωση τιμών για μεγάλους πελάτες,. Όπως η γερμανική Ε.ΟΝ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης