Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal - Ένα βήμα πριν τις αγορές η Ελλάδα - Οδικός χάρτης η επιτυχία της Πειραιώς

Wall Street Journal - Ένα βήμα πριν τις αγορές η Ελλάδα - Οδικός χάρτης η επιτυχία της Πειραιώς
Προ των πυλών το «άνοιγμα» των αγορών για την Ελλάδα
Η επιτυχής άντληση 500 εκ. ευρώ, μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου και με επιτόκιο 5% από την Τράπεζα Πειραιώς, συνιστά ένδειξη πως η Ελλάδα βρίσκεται στο ύστατο στάδιο, πριν επανέλθει στις διεθνείς αγορές.
Τα άνωθεν διαπιστώνει η Wall Street Journal, με αφορμή την υπερκάλυψη κατά 6 φορές της έκδοσης ομολογιακού δανείου της Τράπεζας Πειραιώς. «Το άνοιγμα των αγορών ομολόγων προς την Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο» επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα.
Η έκδοση του ομολογιακού δανείου της Πειραιώς προαναγγέλλει την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Για πρώτη φορά έπειτα από 6 χρόνια, η Αθήνα φαίνεται πως εισέρχεται σε μία σταθερή, ανοδική πορεία. Το 2014 ενδέχεται να σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την τρόικα να αναμένει αύξηση της τάξης του +0,6% για το ελληνικό ΑΕΠ.  Ο δείκτης οικονομικού κλίματος εκτινάσσεται σε υψηλό 5,5 ετών. Και τέλος, οι ελληνικές τράπεζες διασφαλίζονται κεφαλαιακά.
Σε δευτερογενές επίπεδο, η Ελλάδα αναζητά ένα σεβαστό και ικανοποιητικό επιτόκιο. Εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης, η απόδοση για την Πειραιώς διαμορφώθηκε στο 5% έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, που έκαναν λόγο για επιτόκιο έως και 5,5%.
Σε εθνικό επίπεδο, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται στο 6,87%. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για ένα ασυνήθιστα χαμηλό επιτόκιο, δεδομένης της αξιολόγησης «CCC» που λαμβάνει η Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους.
Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων των έτερων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και τη διάθεση των επενδυτών για περισσότερο ρίσκο, η Ελλάδα επωφελείται διπλά από το περιρρέον κλίμα, καταλήγει η Wall Street Journal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης