Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s - Credit positive οι αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς - Προσοχή στα NPLs

tags :
Moody’s - Credit positive οι αυξήσεις κεφαλαίου των Alpha Bank και Πειραιώς - Προσοχή στα NPLs
Τα οφέλη για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς από τις ΑΜΚ, παρουσιάζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s
Credit positive (θετικό πιστωτικά) γεγονός χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, στις οποίες προχώρησαν επιτυχώς οι Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank.
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Credit Outlook του οίκου αξιολόγησης, με ημερομηνία 31 Μαρτίοιυ 2014, το οποίο παρουσιάζει το bankingnews, οι ΑΜΚ των δύο τραπεζών, κρίνονται credit positive από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, καθώς βοηθούν στην κάλυψη των επιπλέον κεφαλαιακών αναγκών, όπως αυτές προέκυψαν από τα stress tests της Τραπέζης της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι ΑΜΚ δίνουν το δικαίωμα στις εν λόγω τράπεζες, να αποπληρώσουν τις ακριβές προνομιούχες μετοχές του δημοσίου.
Παράλληλα, οι ΑΜΚ οδηγούν σε μείωση του ποσοστού που κατέχει το ΤΧΣ στις τράπεζες, διευκολύνοντας έτσι την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

Τα οφέλη από τις ΑΜΚ
Αναλυτικά, η Moody΄ s εκτιμά ότι οι επιτυχημένες ΑΜΚ θα δώσουν τη δυνατότητα σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς

- να προχωρήσουν σε κάλυψη των επιπρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος
- να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των ακριβών προνομιούχων μετοχών.
Οι προνομιούχες μετοχές διαμορφώνονται σε 940 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και στα 750 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τις οποίες έλαβε το ελληνικό δημόσιο το 2009.
- θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το απόθεμα απορρόφησης πιστωτικών ζημιών των τραπεζών με κεφάλαια υψηλής ποιότητας, καθώς τα αυξημένα NPLs και οι επακόλουθες προβλέψεις για επισφάλειες υποδηλώνουν ότι οι δύο τράπεζες θα εμφανίσουν ζημιές στο τρέχον έτος.
- καλύτερη προετοιμασία για τα επερχόμενα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ. Μετά τις ΑΜΚ, ο pro forma δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων – με πλήρη ενσωμάτωση της Βασιλείας III – για την Alpha Bank αναμένεται να διαμορφωθεί στο 12,1% και για την Πειραιώς στο 11,8%.

Οι προκλήσεις
Ωστόσο και παρά τις θετικές εξελίξεις που προκύπτουν από τις ΑΜΚ, οι δύο τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι περιορισμένες πηγές χρηματοδότησης το 2014 και 2015.
Σύμφωνα με τη Moody’s, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Πειραιώς θα μειωθεί στο 67,3%, από 80,9% και στην Alpha Bank στο 69,9%, από 81,7%.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης