Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Κίνδυνος νέας κρίσης στην Ευρωζώνη λόγω της Ελλάδας (;)

El Mundo: Κίνδυνος νέας κρίσης στην Ευρωζώνη λόγω της Ελλάδας (;)
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετριάσει τη ρητορική του και θα διαπραγματευτεί με την τρόικα καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους
Τον κίνδυνο να βρεθεί η Ευρωζώνη ενώπιον μιας νέας κρίσης, εξαιτίας της Ελλάδας, τονίζεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo».
Η αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φέρνει πιο κοντά στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός αποφασίζει να βάλει τέλος στη λιτότητα».
Αυτή η τελευταία φράση, σημειώνεται στο άρθρο, είναι αυτή που δημιουργεί φόβο στις αγορές, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και σε οποιονδήποτε άλλο επενδυτή που έχει οποιαδήποτε σχέση με την Ελλάδα.
Όπως και το ισπανικό κόμμα Podemos, σημειώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάταξη του χρέους, τονίζοντας ακόμη ότι προτίθενται να τα… σπάσουν με την τρόικα.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ευρωζώνη θα βιώσει μια νέα κρίση, αν κι η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετριάσει τη ρητορική του και θα διαπραγματευτεί με την τρόικα καλύτερους όρους αποπληρωμής του χρέους.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών πάντως δεν είναι ιδιαίτερα θετική, σύμφωνα με την El Mundo, καθώς καταγράφεται φυγή επενδυτών, με τον δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να καταγράφει ενδοσυνεδριακά και πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, απώλειες που έφθασαν το 11,3%.
Παράλληλα, και στα ελληνικά ομόλογα καταγράφηκε επιδείνωση, με το επιτόκιο στα 10ετή να φθάνει στο 9,5%, υψηλά από τον Σεπτέμβριο του 2013 και το ασφάλιστρο έναντι κινδύνου να ξεπερνά τις 900 μονάδες βάσης, κάτι που είχε να καταγραφεί εδώ και ενάμιση χρόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης