Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Στροφή προς τον ρεαλισμό για τον Τσίπρα - Θετική για την Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

FT: Στροφή προς τον ρεαλισμό για τον Τσίπρα - Θετική για την Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
«Η Ελλάδα θα θέσει εν αμφιβόλω το δόγμα της λιτότητας»
Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε πια να τρομοκρατεί τους επενδυτές, εκτιμούν οι Financial Times, καθώς αναμένουν στροφή του Αλέξη Τσίπρα προς το… ρεαλισμό!
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα, η οποία θεωρεί σχεδόν βέβαιη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, διαπιστώνει μία άμβλυνση των θέσεων του κόμματος, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί πιο μετριοπαθή βήματα ως προς τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Την ίδια άποψη άλλωστε, συμμερίζονται και αρκετοί επενδυτές με χαρακτηριστική περίπτωση την Krishna Guha της Evercore ISI.
Αν και προειδοποιεί πως τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα υπάρξει μία περίοδος έντονης αβεβαιότητας, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά assets, εντούτοις πιστεύει πως ο Τσίπρας θα αποδειχθεί περισσότερος ρεαλιστής, εν συγκρίσει με την παλαιά ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Τσίπρας έχει ανοίξει κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη. Πλέον, φαίνεται πως θα επιδιώξει αισθητικού τύπου και όχι ριζικές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παρομοίως, ο Nick Wall της Invesco επισημαίνει πως ο Τσίπρας το τελευταίο διάστημα αποπειράται να πλησιάσει το πολιτικό κέντρο.
«Θα χρειαστεί τον ιδιωτικό τομέα και τους επενδυτές, ιδίως στην περίπτωση πoυ η Ελλάδα διολισθήσει εκ νέου στα ελλείμματα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Πάντως, παρά τη μερική – για ορισμένους – μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα, οι επενδυτές εξακολουθούν να αποδοκιμάζουν το σκόπελο των εκλογών.
«Οι προοπτικές μίας νέας διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών επιδεινώνει τις βλέψεις των επενδυτών» διαπιστώνει ο Neil Mellor, αναλυτής της Bank of New York Mellon.
Ωστόσο, όπως και οι συνάδελφοί του, αναγνωρίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί λιγότερο προβληματική, από ότι αρχικώς φαινόταν.
Μάλιστα, προβαίνει στην εκτίμηση πως ενδέχεται τελικώς να αποδειχθεί ευεργετική για το σύνολο της Ευρωζώνης!
«Η Ελλάδα θα θέσει εν αμφιβόλω το δόγμα της λιτότητας» υπογραμμίζει επικουρικά η Krishna Memani της OppenheimerFunds.
«H λιτότητα στην Ευρωζώνη επιδεινώνει την παραγωγή και προωθεί το αποπληθωριστικό σπιράλ. Οι Έλληνες είναι τόσο απελπισμένοι, οι οποίοι φέρνουν το ζήτημα της λιτότητας σε πρώτο πλάνο» εξηγεί χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης