Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Foreign Policy: Οι 7 μεγάλες δυνάμεις που θα πρωταγωνιστήσουν το 2015

Foreign Policy: Οι 7 μεγάλες δυνάμεις που θα πρωταγωνιστήσουν το 2015
Η ένταξη κάθε χώρας στις 7 μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου έγινε με βάση τη δύναμη που έχουν να ταρακουνήσουν τον κόσμο
Τις επτά μεγάλες δυνάμεις του κόσμου για το 2015 παρουσιάζει το Foreign Policy, ανάλογα με την ικανότητά τους να διαμορφώνουν τόσο άμεσο περιβάλλον τους και τον ευρύτερο κόσμο.
Η περυσινή χρονιά ήταν γεμάτη από δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως η εμφάνιση του ISIS, η επιδημία του Έμπολα και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το 2015 θα μπορούσε να είναι ομοιάζει με το 2014, με το Foreign Policy να προσπαθεί να διαγνώσει τι θα φέρει η νέα χρονιά.
Σύμφωνα με την κατάταξη του Foreign Policy, η ένταξη κάθε χώρας στις 7 μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου είναι μια άκρως υποκειμενική κατάταξη, με βάση τη δύναμη που έχουν να ταρακουνήσουν τον κόσμο.
Ποιες είναι όμως οι 7 μεγάλες δυνάμεις του κόσμου;

ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η πιο ισχυρή χώρα στον κόσμο για σχεδόν έναν αιώνα.
Δεν αποτελεί έκπληξη, το 2014 δεν σημειώθηκε αλλαγή.
Αν μη τι άλλο, παρά τις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις από χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν, καθώς και τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η θέση της Αμερικής στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας φαίνεται να είναι πιο ασφαλή στο τέλος του 2014 από ό, τι στην αρχή.
Το 2014, η αμερικανική ισχύς αυξήθηκε παρά τα όποια λάθη εξωτερικής πολιτικής, τα οποία ως συνήθως έγιναν στη Μέση Ανατολή.

Γερμανία

Η Γερμανία είχε να παίξει τόσο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή από το 1940.
Το χάσμα μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έδωσε στη Γερμανία τη δυνατότητα να προσδιορίσει τη θέση της Δύσης και της έδωσε την αποφασιστική φωνή στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής τάξης για ασφάλεια.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία συνέχισε να ωφελείται από τη θέση της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατέχει την ισορροπία μεταξύ βορρά και νότου, όπως και της ανατολής και της δύσης στην Ευρώπη, δίνοντας της μια θέση στην ευρωπαϊκή ελιτ που καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Το ότι η Γερμανία έχει επιτύχει αυτή τη θέση χωρίς πυρηνικά όπλα, χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα για την άμυνα και χωρίς να εμπλακεί σε μεγάλες διασώσεις στην ταραγμένη Ευρωζώνη, λέει πολλά για την ικανότητα της χώρας να επωφεληθεί από τη λογική των γεγονότων και τη γεωγραφική της θέση.

Κίνα

Ότι η Κίνα κατατάσσεται στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ενέργειας, ενώ πολλοί Κινέζοι εθνικιστές με πάθος πιστεύουν ότι θα έπρεπε να κατέχουν την πρώτη θέση, είναι μια πηγή μεγάλης ανησυχίας στο Πεκίνο, όπου τα όρια της διεθνούς θέσης της Κίνας φαίνεται να είναι πλήρως κατανοητά από το ευρύ κοινό.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για την Κίνα.
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι περιτριγυρισμένες από φιλικά κράτη και μεγάλους ωκεανούς, ή τη Γερμανία (που συνορεύει με αδύναμα κράτη), η Κίνα βρίσκεται σε μια περιοχή ισχυρών και σε πολλές περιπτώσεις φιλόδοξων δυνάμεων.
Ενώ η ίδια η Κίνα εμφανίζεται ως μια παγκόσμια δύναμη, οι περιφερειακές της αντίπαλοι, όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Ινδονησία και η Αυστραλία είναι αποφασισμένες να μπλοκάρουν την εμφάνισή της ως περιφερειακή ηγεμονία.
Το δεύτερο πρόβλημα πηγάζει από την φύση του οικονομικού μοντέλου της Κίνας και τα γεγονότα της γεωγραφίας.
Ως κατασκευαστική δύναμη, η Κίνα εξαρτάται από την πρόσβαση της στις πρώτες ύλες σε όλο τον κόσμο.
Κριτικά, αυτό περιλαμβάνει μια εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, η επιτυχία της Κίνας ως μια οικονομία που εξάγει συνδέει την τύχη της στην πρόσβαση στις αγορές.
Αν η Κίνα δεν μπορέσει να εξάγει στην Αμερική και στην Ευρώπη, τα εργοστάσιά της δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα θα κατέρρεε.
Η δύναμη και η πρόοδος της Κίνας εξαρτάται από την ασφάλεια μιας παγκόσμιας τάξης που σε μεγάλο βαθμό έχει σχεδιαστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και δεν υπάρχουν εύκολοι τρόποι για απεμπλακεί από αυτό το σύστημα.
Το τρίτο πρόβλημα έχει τις ρίζες του στη φύση της εξαιρετικής ανάπτυξης της Κίνας.
Η Κίνα έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλη κλίμακα ώστε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής υποδομής της είναι υπό πίεση.
Το τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος της Κίνας στοιχειώνουν τη χώρα.
Το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει σοβαρά προβλήματα και δεν έχει ελεγχθεί από μια πραγματική ύφεση.

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία εξακολουθεί να είναι η πιο υποτιμημένη χώρα. Οικονομικά είναι στάσιμη, ενώ βρίσκεται στη σκιά της ανόδου της Κίνας.
Παράλληλα, η χαμηλών τόνων διπλωματία, την κάνει μερικές φορές να θεωρείται ως μια ασήμαντη δύναμη.
Αυτή η αντίληψη είναι λάθος όμως.
Η Ιαπωνία παραμένει μια μεγάλη δύναμη και χάρη σε μια νέα δυναμική και έξυπνη εξωτερική πολιτική, το βάρος της στις παγκόσμιες υποθέσεις στην πραγματικότητα αυξάνεται. Έχει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ παρά το γεγονός ότι έχει εισέλθει σε ύφεση, το επίπεδο της τεχνολογικής εξειδίκευσης και τα παγκόσμια δίκτυα εμπορίου και παραγωγής της προσδίδουν μια τρομερή δύναμη.
Στον 21ο αιώνα, θα είναι η τεχνολογία και όχι ο στρατιωτικός ανταγωνισμός που θα μετράει.
Η ικανότητα της Ιαπωνίας να παράγει και να αναπτύσσει εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να παραμείνει μια σημαντική στρατιωτική δύναμη για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ρωσία

Η Ρωσία είναι ένα έθνος σε παρακμή, αλλά δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Μάλιστα, σε καμία περίπτωση δεν συμφιλιώθηκε με την προοπτική.
Αυτό την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη.
Μπορεί να έχασε ορισμένα οφέλη μιας μεγάλης δύναμης, αλλά εξακολουθεί να έχει πυρηνικά, άφθονους φυσικούς πόρους και αποτελεσματική (και συχνά υποτιμημένη) ικανότητα στον κυβερνοχώρο.
Μπορεί η Ρωσία να είναι πολιτικά ένα κράτος χτισμένο στην άμμο του Πούτιν, ο οποίος έχει τρομακτική δύναμη πάνω στους ανθρώπους του, συμπεριλαμβανομένων και των Ολιγαρχών. αλλά η θέση του είναι πολύ πιο ευάλωτη από εκείνη του προέδρου σε μια εδραιωμένη δημοκρατία ή ακόμη και ενός κληρονομικού μονάρχη.
Τώρα, η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και οι διεθνείς κυρώσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σημαντικά την ισχύ του.
Αλλά η Ρωσία απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα που την καθιστούν δύναμη στην περιοχή.
Με εξαίρεση τις Δημοκρατίες της Βαλτικής και την Κίνα, η Ρωσία περιβάλλεται από μερικά από τα πιο αδύναμα κράτη του κόσμου.
Η Ουκρανία, το Αφγανιστάν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον δρόμο της Πολωνίας για την επιτυχή μετα-σοσιαλιστική ζωή.
Επίσης, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αποκομμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδέονται περισσότερο ιστορικά και πολιτιστικά με τη Ρωσία.
Η Ουγγαρία απολαμβάνει να παίζει το χαρτί της φιλίας της με τη Ρωσία εναντίον των συναδέλφων της στην ΕΕ, και βλέπει τη Ρωσία ως ένα πολύτιμο αντίβαρο κατά της πανίσχυρης Γερμανίας.
Η Τουρκία είναι όλο και πιο ανήσυχη σε συμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και δεν προσπαθεί πλέον σοβαρά να ενταχθεί στην ΕΕ.
Η απερισκεψία και ο τυχοδιωκτισμός που χαρακτηρίζει την τουρκική πολιτική αυτές τις μέρες υπό τον Ερντογάν θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει ένα είδος σχέσης με τον Πούτιν.

Ινδία

Η Ινδία έχει από καιρό δημιουργήσει μια δυναμική για την επιτυχία της στο σύγχρονο κόσμο, καθώς είναι ραγδαία αναπτυσσόμενη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Αλλά αυτό που κάνει την Ινδία μεγάλη δύναμη σήμερα έχει λιγότερο να κάνει με τη στρατηγική της θέση στην εξελισσόμενη ισορροπία δυνάμεων στην Ασία.
Οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Ινδία) επιδιώκουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή, και η Ινδία είναι η πιο ευέλικτη από αυτές.
Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θέλουν να χτίσουν στρατηγικές, μακροπρόθεσμες σχέσεις με την Ινδία ως μέρος μιας νέας ασιατικής αρχιτεκτονικής που θα εξισορροπήσει την άνοδο της Κίνας.
Η Ινδία ανησυχεί ομοίως για την Κίνα, αλλά καταλαβαίνει ότι την ωφελεί περισσότερο να κρατήσει μια μικρή απόσταση ανάμεσα στο Τόκιο και στην Ουάσινγκτον.

Σαουδική Αραβία

Το 2014 ήταν η δεύτερη χρονιά κατά την οποία η Σαουδική Αραβία συγκλόνισε τον κόσμο.
Το 2013 οι Σαουδάραβες βοήθησαν την στρατιωτική ανατροπή της αιγυπτιακής κυβέρνησης Morsi.
Το 2014 οι Σαουδάραβες πρωτοστάτησαν στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
Θορυβημένοι από τις απειλές του Ιράν, οι Σαουδάραβες έχουν συγκεντρώσει μια ισχυρή συμμαχία που περιλαμβάνει δύο σουνιτικές ηγεσίες, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς και του Ισραήλ.
Επίσης, έχουν προσεταιριστεί και το Κατάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης