Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Οι χαμηλές τιμές ενέργειας και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι

BBVA: Οι χαμηλές τιμές ενέργειας και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι
Η μείωση της τιμής του «μαύρου χρυσού θα μπορούσε να έχει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές συνέπειες
Πέραν των θετικών αποτελεσμάτων της σημαντικής μείωσης των ενεργειακών τιμών, τα πολύ χαμηλά επίπεδα των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές συνέπειες, σημειώνει σε ανάλυσή της η BBVA.
Η οξεία πτώση της τιμής του «μαύρου χρυσού» εγείρει ερωτήματα σχετικά με την οικονομική σταθερότητα ορισμένων γεωπολιτικών περιοχών - κλειδιών, όπως η Ρωσία, η Ευρασία, η Μέση Ανατολή και η Βορεια Αφρική, αυξάνοντας τους γεωπολιτικούς κινδύνους και με εν δυνάμει αποσταθεροποιητικές επιδράσεις.
Η οξεία πτώση των τιμών του πετρελαίου οδηγήθηκε από έναν συνδυσμό σοκ προσφοράς (επιπλέον πετρέλαιο προερχόμενο από τις ΗΠΑ, καλύτερη της αναμενόμενης παραγωγή από τη Λιβύη και άρνηση από τη Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή), σοκ ζήτησης (μειωμένες προβλέψεις για τη ζήτηση σε αναδυόμενες αγορές κλειδιά), αλλά και οικονομικούς παράγοντες (κίνηση του αμερικανικού δολαρίου), που συνέβαλαν στη διεύρυνση της πτώσης των τιμών ενέργειας.
Η αντιστροφή των παροδικών παραγόντων (ζήτηση και οικονομικοί παράγοντες) θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές του πετρελαίου στα προηγούμενα ισορροπημένα επίπεδα, ενώ το μέγεθος των δυνάμεων των σοκ εφοδιασμού θα καθορίσει ουσιαστικά τις νέες τιμές ισορροπίας.
Εάν κυριαρχήσουν οι παράγοντες προσφοράς και η ισχυρή μείωση της τιμής του πετρελαίου καθίσταται περισσότερο μόνιμη, το γεωπολιτικό τοπίο θα μπορούσε να επιδεινωθεί, λόγω της επιδείνωσης των προοπτικών των «γεωπολιτικά ευαίσθητων» παραγωγών ενέργειας και των πιθανών παρενεργειών.
Περαιτέρω, οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις σε βασικούς γεωπολιτικούς τομείς:
- Ρωσία, Ευρασία και Βαλκάνια: Στα σημερινά επίπεδα τιμής του πετρελαίου, η κατάσταση του ρωσικού νομίσματος, ρουβλίου, θα μπορούσε να γίνει μη βιώσιμη, με τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί ένα ακόμη πιο καταστροφικό οικονομικό και κοινωνικό σενάριο.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η αντίδραση τόσο των πολιτικών όσο και των κοινωνικών τάξεων θα είναι εξαιρετικά αβέβαιη και ένα επεκτατικό εθνικιστικό σενάριο, προκειμένου να κρυφτούν τα εσωτερικά προβλήματα, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, δεδομένης της εξάρτησής τους στις τιμές της ενέργειας, των εξωτερικών σχέσεων με τη Ρωσία και της σημασίας των ρωσικών εθνικών μειονοτήτων σε ορισμένες από αυτές τις χώρες.
Τέλος, το εμπόριο και οι τραπεζικές συνδέσεις, καθώς και οι αναντιστοιχίες νομισμάτων στην Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Βαλκάνια) θα μπορούσαν να προκαλέσουβ παράπλευρες επιδράσεις στην Αναδυόμενη Ευρώπη.
- Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική: Μερικές από τις χώρες τα καταφέρνουν με τις κοινωνικές πιέσεις που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, με την αύξηση των ενεργειακών εσόδων τους (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), μέσω επιδοτήσεων, κοινωνικής στέγασης...
Αν αυτό το στοιχείο εξαφανιστεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα νέο κύμα αναταραχής.
Εκτός αυτού, οι βασικές χώρες της περιοχής, όπως το Ιράν, έδειξαν τη διαφωνία τους με την άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να περιοριστεί η προσφορά.
Υπό την παρούσα κατάσταση, με την κρίση του Ισλαμικού Κράτους και τη διαπραγμάτευση που τρέχει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, οποιαδήποτε κακοδιαχείριση της κατάστασης θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.
Τέλος, η βασική κατάσταση σε χώρες της Βόρειας Αφρικής εξακολουθεί να είναι ασταθής (π.χ. Λιβύη), ώστε μια μετάδοση της κρίσης στην περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει συνέπειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης