Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Τι σημαίνει η πτώση στο ΧΑ; Πως η Ε.Ε. έχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση

Economist: Τι σημαίνει η πτώση στο ΧΑ; Πως η Ε.Ε. έχει το πάνω χέρι στη διαπραγμάτευση
«Η τρόικα στο μυαλό του Τσίπρα, ανήκει στο παρελθόν. Όμως, η Ελλάδα ακόμη χρειάζεται τα χρήματα»
Το τι μέλλει γενέσθαι για την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει ο Economist, λίγες ημέρες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, το βρετανικό περιοδικό ευθύς εξαρχής, ξεκαθαρίζει πως οι σημαίνουσες απώλειες στις τραπεζικές μετοχές αλλά και η εκτίναξη του κόστους δανεισμού δεν συνιστούν άμεσα προβλήματα για την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα δεν θέλει να δανειστεί άμεσα από τις αγορές και οι μετοχές διαρκώς αυξάνονται και πέφτουν» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Όμως, προειδοποιεί πως αποτελούν συμπτώματα ευρύτερων ανησυχιών.
Εάν υπάρχει η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μία διαδικασία η οποία θα επιφέρει κεφαλαιακούς περιορισμούς, τότε γιατί κάποιος καταθέτης να αφήσει τα λεφτά του στις ελληνικές τράπεζες, διερωτάται χαρακτηριστικά.
«Ακόμη και εάν αυτό δεν συμβεί» τονίζει ο Economist, «οι πλούσιοι Έλληνες θα μεταφέρουν αλλού τα χρήματά τους, προκειμένου να αποφύγουν τους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές».
Η αύξηση των κεφαλαιακών εκροών κλιμακώθηκε, εξηγεί το δημοσίευμα, στον απόηχο της συγκρότησης της νέας κυβέρνησης.
Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόταν με ένα μετριοπαθές κόμμα.
Όμως, συνεχίζει χαρακτηριστικά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ό,τι είναι στη Γαλλία η Le Pen.
Εκτός των εκροών, ο Economist υπενθυμίζει πως οι τράπεζες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την ΕΚΤ.
Όμως, θέτει ένα φλέγον ερώτημα: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παράσχει ρευστότητα, σε περίπτωση απόρριψης του προγράμματος από την Ελλάδα;
«Η τρόικα ίσως, στο μυαλό του Τσίπρα, ανήκει στο παρελθόν. Όμως, η Ελλάδα ακόμη χρειάζεται τα χρήματα» σημειώνει το βρετανικό περιοδικό.
«Αναμφίβολα, Ελλάδα και Ε.Ε. θα επιδοθούν σε ένα παιχνίδι. Το Grexit ενδέχεται να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην Ευρώπη και την ΕΚΤ» διατείνει ο Economist.
Όμως, συνεχίζει χαρακτηριστικά, ο φόβος περί ντόμινου αποχωρήσεων από την Ευρωζώνη σε περίπτωση Grexit, σήμερα δεν ισχύει.
Άλλωστε, υπενθυμίζει, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι σταθερό, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει πλήθος κρατικών ομολόγων.
«Με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταρρέει, οι επενδυτές ξεκάθαρα δηλώνουν πως η Ε.Ε. έχει το πάνω χέρι στην επικείμενη διαπραγμάτευση» καταλήγει ο Economist.

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης