Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η ΕΚΤ τεντώνει το σχοινί με την Ελλάδα – Eurogroup και ΕΚΤ κρίνουν το μέλλον της

El Pais: Η ΕΚΤ τεντώνει το σχοινί με την Ελλάδα – Eurogroup και ΕΚΤ κρίνουν το μέλλον της
Ασφυκτικές οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τεντώνει το σχοινί με την Ελλάδα, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφερόμενη στη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο, ένα μέτρο με τεράστιο αντίκτυπο.
Η Φρανκφούρτη ανακοίνωσε ότι σταματά την παροχή ρευστότητας προς τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο από την επόμενη Τετάρτη, εν όψει των μεγάλων δυσκολιών να κλείσει με επιτυχία το εν ισχύι πρόγραμμα διάσωσης και μια συμφωνία επέκτασης ή ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Ο M. Draghi, αναφέρει το δημοσιεύμα, σφίγγει το σχοινί, όμως δεν πνίγει: αφήνει στις ελληνικές τράπεζες μια τελευταία «βαλβίδα» προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή, ήτοι τις γραμμές έκτακτης ανάγκης, γνωστές ως ELA, οι οποίες όμως είναι πιο αυστηρές και περισσότερο ακριβές έναντι της χρηματοδότησης της ΕΚΤ τόσο για τις ελληνικές τράπεζες και κατ' επέκταση για το ελληνικό δημόσιο.
Με τον τρόπο αυτό, ο Draghi υποχρεώνει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί δίνοντας μάχη με τον χρόνο, εν όψει της προβλέψιμης πίεσης των αγορών: το ευρώ υποχώρησε χθες το βράδυ κατά 1% μέσα σε λίγα λεπτά και η Wall Street από τα κέρδη που κατέγραφε, γύρισε σε αρνητικό έδαφος.
Όπως σημειώνεται, η ΕΚΤ πάντοτε έδινε την τελική ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τις υπό διάσωση χώρες, ασκώντας έντονες πιέσεις στις τράπεζες και τα κράτη σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και την ίδια την Ελλάδα.
Η παλιά ιστορία επαναλαμβάνεται, με την ΕΚΤ να λαμβάνει αυτή την απόφαση με τη δικαιολογία ότι η Αθήνα πριν ήταν προστατευμένη υπό την ομπρέλα του προγράμματος διάσωσης.
Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται επέκταση του προγράμματος, θέτοντας σε κίνδυνο το κλείσιμο του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, απορρίπτοντας του όρους των πιστωτών, που ζητούν επιπλέον περικοπές.
Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται πλέον από την ΕΚΤ, από την οποία εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες και από το Eurogroup, όπου οι προτάσεις της κυβέρνησης έγιναν δεκτές με παγερή αδιαφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης