Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ο Draghi εκβιάζει την Ελλάδα, όπως ακριβώς εκβίασε την Κύπρο και την Ιρλανδία

Economist: Ο Draghi εκβιάζει την Ελλάδα, όπως ακριβώς εκβίασε την Κύπρο και την Ιρλανδία
"Η αυξημένη εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ αφήνει την κυβέρνηση στο έλεος της ΕΚΤ"
Στην απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα εστιάζει ο Economist, επιχειρώντας να προβλέψει τα επόμενα βήματα της Ελλάδας.
Ειδικότερα, το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει πως η απόφαση της ΕΚΤ ουσιαστικά, επίσπευσε αυτό που θα συμβεί στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και θα λήξει η δίμηνη παράταση του μνημονίου.
Η απόφαση της ΕΚΤ σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βασίζονται εξ ολοκλήρου στον ELA.
«Οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν διπλά» εξηγεί ο Economist, συμπληρώνοντας πως η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει την εκροή καταθέσεων 4,4 δισ. ευρώ για τον Δεκέμβριο και 9 δισ. για τον Ιανουάριο.
«Επομένως, οι τράπεζες χρήζουν περισσότερων δανείων από την ΕΚΤ» σημειώνει εμφατικά.
Άρα, αναπόφευκτα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA θα αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας την ελληνική κυβέρνηση πιο ευάλωτη, διατείνει ο Economist.
Σύμφωνα άλλωστε με τον Karl Whelan, οικονομολόγο στο University College Dublin, η ΕΚΤ ελέγχει πλήρως το μέγεθος και το χρόνο εκταμίευσης του ELA.
«Η αυξημένη εξάρτηση των τραπεζών από την ΕΚΤ αφήνει την κυβέρνηση στο έλεος της ΕΚΤ, ενόσω προσπαθεί να διαπραγματευτεί το πακέτο βοήθειας» καθιστά σαφές ο K. Whelan.
Συνεχίζοντας, ο Economist παραπέμπει για ευνόητους λόγους στην περίπτωση της Κύπρου, όταν το 2013 η ΕΚΤ διέκοψε την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες μέσω του ELA.
Αυτό, υπενθυμίζει, ανάγκασε την κυπριακή κυβέρνηση να αποδεχθεί το προτεινόμενο πρόγραμμα διάσωσης.
«Η απειλή για διακοπή του ELA ανάγκασε και την Ιρλανδία να υιοθετήσει στο πρόγραμμα διάσωσης το 2010» σημειώνει με νόημα, το βρετανικό περιοδικό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης