Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η ΕΚΤ εισέρχεται στο πολιτικό παιχνίδι – H απόφαση Draghi για την Ελλάδα εγείρει ερωτήματα

El Pais: Η ΕΚΤ εισέρχεται στο πολιτικό παιχνίδι – H απόφαση Draghi για την Ελλάδα εγείρει ερωτήματα
Με το πρόγραμμα εν ισχύι, είναι δύσκολα ερμηνεύσιμη η απόφαση του διοικητή της ΕΚΤ, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα
Μεταξύ των παιδιών είθισται οι κανόνες να αλλάζουν στη μέση του παιχνιδιού, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι εκείνο που είχε προβλεφθεί από τους διοργανωτές του, όμως στην περίπτωση των ενηλίκων, αυτή η συμπεριφορά το λιγότερο εγείρει ερωτήματα.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σημειώνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Pais, να μην δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα από την ερχόμενη Τετάρτη, επίσης αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον πραγματικό ρόλο της ΕΚΤ σε αυτό το επεισόδιο.
Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, όμως για τα τέλη του μήνα, όταν λήγει η προθεσμία για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι χωρίς πρόγραμμα διάσωσης δεν μπορεί να δεχθεί ομόλογα, όπως τα ελληνικά που είναι στην κατηγορία «σκουπίδια» και για τα οποία μέχρι τώρα έκανε εξαίρεση.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, με την απόφασή του αυτή ο διοικητής της ΕΚΤ «σημαδεύει» το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και μειώνει τα περιθώρια της Αθήνας, καθώς μετά την 11η Φεβρουαρίου, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Επίσης, την ίδια ημέρα συνεδριάζει το Eurogroup και την επομένη είναι η Σύνοδος Κορυφής, με την κρίση στην Ελλάδα να είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Στις 18 Φεβρουαρίου συνέρχεται εκ νέου η ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει σχετικά με τις συνθήκες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και τότε θα μπορεί να αλλάξει για μια ακόμη φορά τους κανόνες του παιχνιδιού.
Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μετά τις 25 Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει προβλήματα ρευστότητας καθώς λήγουν ομόλογα προς το ΔΝΤ, ενώ στις 28 θα μείνει εκτός προγράμματος διάσωσης.
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι ενέσεις ρευστότητας που εγκρίθηκαν από την ΕΚΤ τον Ιανουάριο, έχουν περιορίσει την πιθανότητα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, όμως το σκηνικό μετά τις 28 Φεβρουαρίου εισέρχεται σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Το άρθρο καταλήγει με μια αγγλική παροιμία, ότι μια ήρεμη θάλασσα δεν κάνει μεγάλο έναν εξερευνητή, όμως, σημειώνει και μια καταιγίδα δεν εγγυάται παράσημα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης