Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η Ελλάδα περιχαρακώνεται έναντι των υπολοίπων μελών του Eurogroup

El Pais: Η Ελλάδα περιχαρακώνεται έναντι των υπολοίπων μελών του Eurogroup
Μόνος έναντι των δεκαοκτώ υπουργών Οικονομικών θα βρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση ο έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης
Με τη φράση «δεκαοκτώ εναντίον ενός» ξεκινά άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Pais προκειμένου να καταδείξει το κλίμα που θα επικρατήσει στο σημερινό Eurogroup για την Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι πρώτες τεχνικές επαφές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου δεν απέφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα και προοιωνίζονται μια δύσκολη συνεδρίαση για την Αθήνα στο Eurogroup.
Ήδη την Κυριακή ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αυστηρά μέτρα λιτότητας σε οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με το ελληνικό χρέος.
Ωστόσο, πηγές στο Eurogroup σημειώνουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται σε άλλο γαλαξία», προσθέτοντας ότι τεχνική αποστολή αποτέλεσε μια καταστροφή και ότι δεν υπάρχουν ελπίδες για μια συμφωνία στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, «για μια ακόμη φορά, όλοι στη συνεδρίαση θα είναι ενάντια στην Ελλάδα» και πρόσθεταν ότι «η Αθήνα φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται ότι η ΕΚΤ θα κλείσει τη στρόφιγγα στα τέλη του μήνα αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αλλάξει στάση».
Κανείς δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα ατύχημα στις Βρυξέλλες, όμως όλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο πρόβλημα αν ο χρόνος συνεχίζει να περνά και η Αθήνα δεν έχει υπαναχωρήσει στις πιέσεις του Eurogroup, τονίζεται στο άρθρο.
Μερικά από τα προβλήματα είναι απλώς σημασιολογικά, με τις Βρυξέλλες να επιδιώκει να βρει την κατάλληλη φρασεολογία ώστε να υπάρξει ο επιθυμητός συμβιβασμός των δύο πλευρών.
Ωστόσο, ο έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τις υποσχέσεις της στους ψηφοφόρους της και ότι δεν θα δεχθεί τη συνέχιση ενός προγράμματος που είχε τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων.
Από την άλλη πλευρά, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel σημειώνει και επαναλαμβάνουν όλοι οι υπουργοί του Eurogroup, εκτός του έλληνα Γιάνη Βαρουφάκη, ότι «η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τους κανόνες».
Αυτοί είναι οι όροι της Ευρώπης, που έχει και το πάνω χέρι, σημειώνεται στο άρθρο, το οποίο καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα θα τα βρει δύσκολα σε περίπτωση που η ΕΚΤ κλείσει τη στρόφιγγα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ή αν φθάσει η στιγμή αποπληρωμής των δόσεων για το χρέος και δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης