Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Independent: Η σκιά της οικονομικής υπεροχής των ΗΠΑ πλανάται πάνω από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα

Independent: Η σκιά της οικονομικής υπεροχής των ΗΠΑ πλανάται πάνω από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα
Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα καταβληθεί προσπάθεια η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ
Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν έχουν ουσιαστικά να κάνουν με τη χώρα, ούτε ακόμη και με το ευρώ, σημειώνεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent, αλλά την ίδια την Ευρώπη, ήτοι τι θέλει να είναι ή καλύτερα πώς οι πολίτες της θέλουν αυτή να είναι και τι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα εξελίσσονται όπως ακριβώς κάποιος θα περίμενε: μεγάλο δράμα, απειλή κατάρρευσης και σχέδια συμφωνιών που σκοπίμως συσκοτίζουν ό,τι συμφωνείται.
Τελικώς, το πιο πιθανό είναι ότι θα υπάρξει ενός είδους συμφωνία, την ύστατη στιγμή, που θα ωθήσει το πρόβλημα ακόμη πιο πίσω, σημειώνεται στο άρθρο που υπογράφει ο Hamish McRae, για να προσθέσει ότι «έτσι λειτουργούν τα πράγματα».
Ακόμη πάντως και να μην υπάρξει μια συμφωνία στον… ενδεδειγμένο χρόνο, οι διαπραγματευτές θα υποκριθούν ότι δεν έχει φθάσει η ύστατη στιγμή και θα προχωρήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τις δυνάμεις για έναν συμβιβασμό.
Ωστόσο, επισημαίνεται, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει καμία συμφωνία, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ενώ ακόμη κι αν η χώρα αναγκαστεί να εξέλθει της Ευρωζώνης ή επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου ώστε να αποφευχθεί εκροή ευρώ δεν τίθεται θέμα αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρώπη.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, το ερώτημα που εγείρεται, είναι «τι είναι αυτό που τελικά διακυβεύεται».
Όπως αναφέρεται, πρόκειται για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης.
Αν και όλοι εκτιμούν ότι αυτό που θα συμβεί σε μια χώρα με μόλις 2% του ΑΕΠ της Ευρώπης δεν έχει μεγάλη σημασία, τις τελευταίες εβδομάδες καταδεικνύεται το εντελώς αντίθετο.
Η Ε.Ε. πρέπει να γίνει και πάλι το οικονομικό success story.
Πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα εκτιμώνται ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, παρά τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για την Ευρώπη από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί εκλαμβάνονται στις ΗΠΑ ως ένα εμπόδιο για την οικονομική πρόοδο.
Εκτός από τον αμερικανό πρόεδρο που διαμαρτύρεται για τις ρυθμίσεις της Ε.Ε., το ίδιο κάνουν ακόμη και οι ευρωπαϊκές εταιρείες.
Όπως σημειώνεται, ενδεχομένως να υπάρχει κάτι στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα που δυσκολεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που «αλλάζουν τον κόσμο».
Ακόμη και οι ΗΠΑ που έχουν αυστηρούς κανόνες, παράλληλα είναι εκείνες που δημιουργούν πολύ σημαντικές εταιρείες, ενώ η οικονομία της Αμερικής έχει ανακάμψει ταχύτερα από τη μεγάλη ύφεση έναντι της Ευρώπης.
Από αυτή την άποψη, οι ελληνικές διαπραγματεύσεις είναι πολύ σημαντικές, διότι μπορεί, ή όχι, να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί ξανά.
Η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, αλλά όσο πιο γρήγορα αναπτυχθεί, τόσο λιγότερη ανακούφιση θα χρειαστεί.
Είναι ένα μικρό μέρος της Ευρώπης, σημειώνει ο αρθογράφος, αλλά παράλληλα είναι συμβολικό.
Θα έπρεπε να είναι πολύ πιο επιτυχής από ό,τι έχει υπάρξει ή, θα μπορούσαμε να πούμε, απ' ό,τι την έχουν αφήσει να υπάρξει και το ίδιο ισχύει και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της.
Το πώς η Ευρώπη θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να βελτιώσει τις επιδόσεις της όσον αφορά την ανάπτυξη του είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει πολύ περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης