Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING Bank: Κίνδυνος διάλυσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω μεταρρυθμίσεων

ING Bank: Κίνδυνος διάλυσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω μεταρρυθμίσεων
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το πρώτο βήμα για παράταση της διάσωσης αλλά ο δρόμος είναι μακρύς…
Τους κινδύνους που κρύβει η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία ενέκριναν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, εντοπίζει ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ING Bank.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέες προσπάθειες για αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, είναι φιλόδοξες, ενώ οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν περιορισμένες.
Παρόλα αυτά τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, μπορούν να οδηγήσουν σε βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας.
Ωστόσο ο αναλυτής της ING παραμένει επιφυλακτικός, καθώς το παρελθόν έχει καταδείξει ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Αυτή η παράμετρος εξηγεί πιθανότατα και την επιφυλακτικότητα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική λίστα των μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο Brzeski, οι οποίοι ζητούν περαιτέρω δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Η ING Bank εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ωστόσο, το κρισιμότερο τεστ για την Ελλάδα θα είναι στα τέλη Απριλίου, όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες και τα νομοσχέδια των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων.
Εάν όλα εξελιχθούν θετικά, τότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της αναβληθείσας συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία αναμένεται να προκαλέσει νέες εντάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η ING Bank εκτιμά ότι η κατάσταση σχετικά με το ελληνικό ζήτημα θα ηρεμήσει, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Η ING Bank προειδοποιεί ότι οι κίνδυνοι παραμένουν και ο πιο πιθανός εξ αυτών είναι η διάλυση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ με φόντο τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις ή κάποιες αναπάντεχες δημοσιονομικές εκπλήξεις.
Η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέρμα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης