Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Foreign Policy: Η Ελλάδα να εκδώσει παράλληλο νόμισμα - Έτσι θα επιτύχει το haircut στο χρέος

Foreign Policy: Η Ελλάδα να εκδώσει παράλληλο νόμισμα - Έτσι θα επιτύχει το haircut στο χρέος
"H Ελλάδα οφείλει να αποκαλύψει την μπλόφα της Γερμανίας"
Να εκδώσει παράλληλο νόμισμα ώστε να καταφέρει να επιτύχει το πολυπόθητο haircut στο δημόσιο χρέος καλεί την Ελλάδα το Foreign Policy.
Ειδικότερα, σε άρθρο του στο διεθνές περιοδικό, ο αναλυτής Philippe Legrand προτείνει πως «για να επιτύχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα οφείλει να αποκαλύψει την μπλόφα της Γερμανίας και να είναι έτοιμη να εκδώσει ένα παράλληλο νόμισμα».
«Η τετράμηνη παράταση που δέχθηκε η Αθήνα από τους πιστωτές της στην ΕΕ, τον προηγούμενο μήνα, παρέχει στη νέα ελληνική κυβέρνηση τον χρόνο για να επεξεργαστεί σε βάθος τη στρατηγική της» συμπληρώνει.
«Μια πιο καλή επιλογή θα αποτελούσε η αποκατάσταση του κανόνα της "μη διάσωσης", μαζί με την ελευθερία των κυβερνήσεων να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και πολιτικές προτεραιότητες, υπό τους περιορισμούς της βούλησης των αγορών να δανείσουν ή εντέλει υπό τον κίνδυνο χρεοκοπίας» τονίζει εν συνεχεία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είχε επίσης την αποστολή να λειτουργεί ως ο κατάλληλος δανειστής έσχατης ανάγκης σε κυβερνήσεις με πρόβλημα ρευστότητας, διαφορετικά το ευρώ θα μπορούσε να διαλυθεί, εξηγεί παράλληλα.
Το να αφαιρείς από τους ψηφοφόρους το δικαίωμα να προβαίνουν σε θεμιτές οικονομικές και πολιτικές επιλογές είναι απαράδεκτο, και όπως αποδεικνύει η τραγική ιστορία της Βαϊμάρης στη Γερμανία, η επιβολή δυσβάστακτων αποπληρωμών σε μισητούς ξένους πιστωτές οδηγεί στον πολιτικό εξτρεμισμό, συνεχίζει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σε άλλο σημείο, ο Philippe Legrand προειδοποιεί πως «εάν οι Γερμανοί ψηφοφόροι συνειδητοποιούσαν ότι η Μέρκελ και ο Σόιμπλε τους είπαν ψέματα και ότι τους πούλησαν, δεν θα έπεφταν στην εθνικιστική παγίδα να κατηγορούν τους Έλληνες για τα παραπτώματα των τραπεζών τους και της κυβέρνησής τους!»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης