Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκδήλωση της El Pais για την Ελλάδα: Ελληνική κρίση, μια πρόκληση που τραντάζει τους πυλώνες της Ε.Ε.

Εκδήλωση της El Pais για την Ελλάδα: Ελληνική κρίση, μια πρόκληση που τραντάζει τους πυλώνες της Ε.Ε.
Την αποτυχία των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα τόνισε ο J. Solana, πρώην ύπατος αρμοστής για την Εξωετρική Πολιτική της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η ισπανική εφημερίδα στη Μαδρίτη
Εκδήλωση σχετικά με την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ε.Ε., με τίτλο «Ελλάδα, από την αρχή έως τη διαπραγμάτευση», διοργάνωσε στη Μαδρίτη η ισπανική εφημερίδα El Pais, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε αναφορά στη σκιά της χρηματοοικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που συνεχίζει να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη και τις διαπραγματεύσεις που οδεύουν πλέον στην πιο καθοριστική τους φάση.
Στη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας και τον δύσκολο δρόμο της στην Ε.Ε. έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, ο πρώην ύπατος αρμοστής για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε., Javier Solana, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Κορίνα Βασιλοπούλου, οικονομολόγοι, καθώς και ισπανοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν την ελληνική ειδησεογραφία.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εναλλακτικής, μιας δεξαμενής σκέψης στην Ισπανία, Nicolas Sartoriuw, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα της κρίσης, ενώ τόνισε ότι αντιτίθεται στην άποψη που εξακολουθεί να υφίσταται, ότι δηλαδή μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η λύση όλων των δεινών.
Δεν συμμερίζομαι την άποψη αυτή, σημείωσε και ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στο κοινό που παρευρέθη στην εκδήλωση και ξεπέρασε τα 500 άτομα, ότι «εκτός του ευρώ κάνει πολύ, πολύ κρύο».
Από την πλευρά της η κ. Βασιλοπούλου έκανε λόγο για ένα πείραμα που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, όπου υπήρξε μια δημοσιονομική προσαρμογή χωρίς προηγούμενο, προσθέτοντας ότι σε καιρό ειρήνης, κανένα κράτος δεν έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ του, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Ο Javier Solana εξέφρασε την τεράστια ανησυχία του, επέκρινε σφόδρα τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης εκ μέρους της Ε.Ε. κάνοντας λόγο για έλλειψη ηγεσίας, όχι μόνο στην ελληνική κρίση, αλλά εν γένει στην κρίση.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη δεν βρέθηκε στην καλύτερη στιγμή της, αν και σημείωσε ότι τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν.
Όπως ανέφερε, πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό και να μην ταπεινώνουμε, ούτε να επιβάλλουμε.
Η ορολογία στις διαπραγματεύσεις πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με όρους ανάπτυξης και με μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για την Ελλάδα, υπογράμμισε.
Από την πλευρά των ισπανών δημοσιογράφων, τονίστηκε ότι η Ελλάδα είναι η πόρτα εισόδου στην Ασία και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής, που απέτυχαν να αντιμετωπίσει το δικομματικό σύστημα, αλλά και την εκλογική επιτυχία του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης