Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Ο Τσίπρας θα ήθελε έξοδο της χώρας από το ευρώ – Ένα Grexit θα προκαλούσε αναταράξεις

CNBC: Ο Τσίπρας θα ήθελε έξοδο της χώρας από το ευρώ – Ένα Grexit θα προκαλούσε αναταράξεις
Ένα Grexit θα προκαλούσε αναταράξεις, όμως η εναλλακτική είναι ο θάνατος από τις χιλιάδες περικοπές, σημειώνουν αναλυτές
Το βασικό ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές, αν ληφθεί υπόψη η επιδείνωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους της και το γεγονός ότι οι πολιτικοί της χώρας φαίνονται να αψηφούν την κριτική, είναι αν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να βγει από τη ζώνη του ευρώ.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC, η ένταση στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αμφισβητούνται οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και παρά την τετράμηνη παράταση που έλαβε στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τον ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αυτών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Richard Lewis της Fidelity Worldwide Investment, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήθελε την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν εντελώς λογικό για τη χώρα δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης.
Ωστόσο, επισήμανε ότι προκειμένου να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας έπρεπε στην προεκλογική του εκστρατεία να διατρανώσει ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση.
«Αν θέλουν να φύγουν από το ευρώ, κάτι που είναι λογικό να επιθυμούν, θα πρέπει να τους εκδιώξουν.
»Αυτό θα περιλάμβανε αναταράξεις, όμως η εναλλακτική είναι ο θάνατος από τις χιλιάδες περικοπές», τόνισε αναφερόμενος στη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους πιστωτές της.
Η αύξηση της έντασης έχει οδηγήσει στην εικασία ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στο προηγούμενο νόμισμά της, τη δραχμή.
Ωστόσο, αν συμβεί ένα Grexit, υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο, απειλώντας δυνητικά το μέλλον της Ευρωζώνης ως σχεδίου στο σύνολό της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης