Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η Ε.Ε. κατηγορεί την Ελλάδα ότι τορπιλίζει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου – Ανοικτό το ενδεχόμενο Grexit

El Pais: Η Ε.Ε. κατηγορεί την Ελλάδα ότι τορπιλίζει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου – Ανοικτό το ενδεχόμενο Grexit
Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αλλάξει στάση, οι θεσμοί αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν συνεχώς να ανατρέψουν τις δεσμεύσεις τους, επισημαίνεται σε εσωτερικό σημείωμα του Eurogroup, στο οποίο είχε πρόσβαση η ισπανική εφημερίδα El Pais, η οποία επισημαίνει σε άρθρο της ότι η Ευρώπη κατηγορεί την Ελλάδα ότι τορπιλίζει τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου με την οποία επιτεύχθηκε η παράταση του προγράμματος διάσωσης και ότι δημιουργεί εκ νέου μια εκρηκτική κατάσταση.
Από την 20ή Φεβρουαρίου τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο: «η μεταχείριση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας είναι απαράδεκτη», σημειώνεται στο σημείωμα, με την ελληνική κυβέρνηση να εκτροχιάζει τις τεχνικές συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τους θεσμούς, αποδεχόμενη μόνον τις πολιτικές επαφές.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «δεν υπάρχει συνεργασία με τις ομάδες εργασίας στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα και η πιθανότητα να περάσει την εξέταση του Απριλίου είναι μηδαμινή».
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, «ο χρόνος και η υπομονή αρχίζουν να στερεύουν», με την απόσταση μεταξύ των δύο μερών να αυξάνει αξιοσημείωτα.
Η διάθεση των Ευρωπαίων να παραχωρηθούν διευκολύνσεις στην Ελλάδα έχει εξατμιστεί, αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ και η Αθήνα φαίνεται να μην προτίθεται να δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Eurogroup.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, τρία είναι τα πιθανά σενάρια:
Πρώτον, μια πολιτική διαπραγμάτευση κατά την οποία η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και οι συν αυτή να πείσουν τον Τσίπρα για την ανάγκη να αλλάξει στάση και να αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά χρήματα υπό προϋποθέσεις.
Δεύτερον, μια τεχνική συμπλοκή στο Eurogroup, όπου οι υπουργοί θα πετύχουν να διαπραγματευτούν τις ελληνικές απαιτήσεις και να βρεθεί ένας τρόπος για να προσφερθεί μια διέξοδος στον Αλ. Τσίπρα.
Τρίτον, ένα ατύχημα. Πέραν του θορύβου, το πιο πιθανό σενάριο είναι μια συμφωνία για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας υπό προϋποθέσεις, που όμως θα κλείνει το μάτι και στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ακόμη κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος και παράλληλα, οι θεσμοί ετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν άσκημα, επισημαίνουν πηγές στην Ε.Ε.
Στο δημοσίευμα παράλληλα τονίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες με τις δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός Grexit και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «τις τελευταίες ημέρες ακούμε εκ νέου τις σάλπιγγες της Αποκάλυψης: ο γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble είπε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται, ενώ ο ευρωπαίος επίτροπος P. Moscovici διαβεβαιώνει ότι αυτό το σενάριο θα ήταν μια καταστροφή που πρέπει να αποφευχθεί, όχι όμως με οποιοδήποτε κόστος».
Ακόμη όμως και από μέρος της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και άλλων, όπως του Βελγίου, υποστηρίζεται ότι ένα ενδεχόμενο Grexit δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνο.
Την Ελλάδα δεν την ενδιαφέρει να φύγει από το ευρώ, διότι αυτό θα καταδίκαζε τη χώρα σε μεγάλη ύφεση, όπως επίσης και την Ευρωζώνη, επειδή αυτό θα σηματοδοτούσε στις αγορές ότι θα ακολουθούσε αμέσως και άλλη χώρα: Πορτογαλία – Ιρλανδία – Ισπανία – Ιταλία.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει σταματήσει, με τα δημόσια έσοδα να έχουν υποχωρήσει, τις τράπεζες να υποφέρουν από φυγή κεφαλαίων, ενώ η Αθήνα μέχρι το καλοκαίρι είναι αντιμέτωπη με μια σειρά από αποπληρωμές.
Στην Ε.Ε. εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει χωρίς χρήματα, ακόμη και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου σύμφωνα με πηγές στην Ισπανία, ενώ και ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ανέφερε ότι εξετάζεται ακόμη και η περίπτωση του ελέγχου κεφαλαίων, όπως στην Κύπρο.
Η Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα, θα μπορούσε εν τέλει να μείνει χωρίς χρήματα, ή να καθυστερήσει τις αποπληρωμές χρέους, ή να μην πληρώσει καμία από τις υποχρεώσεις της, ή επίσης να αναζητήσει μια έξυπνη έξοδο όπως έκανε η Ιρλανδία με τα γραμμάτιά της.
Η… πανοπλία επιλογών ποικίλλει.
Όπως επισημαίνουν πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, ήδη υπάλληλοι διαφόρων θεσμών ετοιμάζουν ένα plan B στην περίπτωση που φθάσει η στιγμή και η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει, κάτι ωστόσο που η Κομισιόν διαψεύδει.
«Θα ήταν αυτοκτονία να μην έχει ετοιμαστεί το ελάχιστο τείχος ασφαλείας», επισημαίνει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος.
Μάλιστα, πηγές που γνωρίζουν τα σχέδια αυτά αποκαλύπτουν μερικές λεπτομέρειές τους, όπως ότι θα μπορούσε να υπάρξει άμεση εθνικοποίηση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, να ενεργοποιηθούν έλεγχοι κεφαλαίου και τρίτον, το κλειδί θα ήταν η στάση της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας.
«Αν η ΕΚΤ αποφάσιζε να κόψει τις γραμμές έκτακτης χρηματοδότησης, θα το έκανε αυτόματα και η Τράπεζα της Ελλάδας;», σημειώνεται.
Όπως σημειώνεται, η Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με το 2012 για να αντεπεξέλθει σε μια κρίση, όμως ακόμη και έτσι μια έξοδος της Ελλάδας θα είχε τεράστιο έμμεσο αντίκτυπο στις αγορές.
Σύμφωνα με τον Paul de Grauwe του London School, το κόστος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν γιγάντιο και προσθέτει ότι ίσως σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο να μην ήταν τόσο, όμως σε τα προβλήματα θα επανεμφανίζονταν σε μια μελλοντική κρίση.
Ένα Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη, θα αποσταθεροποιούσε το ευρώ, τονίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης