Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η ελληνική διάσωση πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη – Σύντομα θα ξεκαθαρίσει η προοπτική ενός Grexit

WSJ: Η ελληνική διάσωση πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη – Σύντομα θα ξεκαθαρίσει η προοπτική ενός Grexit
O Al. Τσίπρας έχει μέχρι το καλοκαίρι να πείσει τις αγορές ότι είναι προσηλωμένος στο να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια πλήρως λειτουργούσα καπιταλιστική οικονομία
Τις επόμενες λίγες ημέρες θα γίνει σαφές αν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρεται, ύστερα από δύο χαμένους μήνες, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται τελικά να παραδέχεται ότι το αίτημά του για «λευκή επιταγή» ήταν μάταιο.
Στις δύο συναντήσεις που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν το γιατί: η ζώνη του ευρώ είναι μια ένωση 19 εθνικών κρατών που διέπεται από κανόνες, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει βοήθεια, εκτός και αν τηρήσεις ορισμένες προϋποθέσεις, με κυριότερη ότι πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποκαταστήσει την ικανότητά της να αυτοχρηματοδοτείται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στο άρθρο επισημαίνονται οι δηλώσεις του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη, Mario Draghi, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη πει ότι η Ευρωζώνη δεν μπορεί να εργάζεται στη βάση των επί μονίμου βάσεως πιστωτών και των επί μονίμου βάσεως χρεωστών.
Τα εθνικά κοινοβούλια δεν θα συναινέσουν ποτέ σε ένα σύστημα μόνιμων μεταφορών χρημάτων: κάθε χώρα πρέπει να αγωνίζεται για να σταθεί στα πόδια μόνη της.
Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει αποτύχει, όμως στόχος του προγράμματος αυτού δεν ήταν να εγγυηθεί στους έλληνες πολίτες ένα ορισμένο επίπεδο διαβίωσης, αλλά για να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.
Υπό αυτή την έννοια, το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, καθώς πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση μπόρεσε να εκδώσει ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες ήταν σε θέση να εκδώσουν μετοχές.
Μέχρι τη στιγμή που ο Αλ. Τσίπρας δημιούργησε μια πολιτική κρίση, καταστρέφοντας την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, η Ελλάδα προβλεπόταν ότι θα ήταν μία από τις χώρες με την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη το 2015 και με την ανεργία να υποχωρεί.
Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να παράγει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα πείσει τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους ότι λαμβάνει στα σοβαρά το θέμα της αποκατάστασης της πρόσβασης της χώρας στις αγορές και έτσι θα απελευθερώσουν τα κεφάλαια διάσωσης.
Για να το επιτύχει αυτό έχει μόνον λίγες ημέρες στη διάθεσή του, τονίζεται στο δημοσίευμα.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα είναι πιθανόν να ξεμείνει από κεφάλαια μέχρι τις 9 Απριλίου, όταν θα πρέπει να αποπληρώσει μια ακόμη δόση προς το ΔΝΤ, όπως επίσης και το ότι η κυβέρνηση παλεύει για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στη χώρα.
Όπως σημειώνεται, αν οι έλληνες πολίτες αρχίσουν να βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα, είναι πολύ πιθανό η ΕΚΤ να αρνηθεί να συνεχίσει να τις τροφοδοτεί με ρευστότητας, αναγκάζοντας την Αθήνα να προχωρήσει σε ελέγχους κεφαλαίου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ενδεχομένως να χρειαστεί να εκδώσει IOU's, εκδίδοντας ένα παράλληλο νόμισμα, με την επιστροφή της στη δραχμή να είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί.
Βεβαίως, κανείς δεν το θέλει αυτό και ο κ. Τσίπρας μπορεί να βασίζεται στο ότι η Ευρωζώνη θα κάνει ό.τι μπορεί για να τη διατηρήσει στο ευρώ.
Από τη στιγμή που θα υπάρξει μια συμφωνία και οι πρώτες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν αναφέρει ότι θα ξεκλειδώσουν γρήγορα τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποφευχθεί μια καταστροφή,ενώ και η ΕΚΤ έχει πει ότι αν φανεί ότι η Ελλάδα δείξει σοβαρότητα, θα επιτρέψει στην Αθήνα να εκδώσεις βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι μόνο να πείσει την Ευρωζώνη να διατηρήσει την Ελλάδα στην επιφάνεια για λίγο ακόμη, αλλά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να εξαρτάται από τα δάνεια της Ευρωζώνης για περισσότερο διάστημα από το προβλεπόμενο, κάνοντας ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, όταν λήξει το τρέχον, μια βεβαιότητα.
Ακόμη κι αν η Αθήνα δεν χρειάζεται την πρόσβασή της στις αγορές, θα το χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, που είναι πιθανόν να πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου αργότερα μέσα στο 2015 ώστε να κλείσουν τρύπες που άνοιξαν με την κρίση.
Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας έχει μέχρι το καλοκαίρι, όταν η ΕΚΤ θα είναι υποχρεωμένη να υπολογίσει πόσα χρήματα χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να πείσει τις αγορές ότι είναι προσηλωμένος στο να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια πλήρως λειτουργούσα καπιταλιστική οικονομία.
Για ένα ριζοπάστη αριστερό, επικεφαλής ενός κόμματος κομμουνιστών, σημειώνεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση και για μερικούς ίσως και ακατόρθωτη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης