Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επικρατέστερο σενάριο η παλινδρόμηση του χρηματιστηρίου στην περιοχή 790 - 730 μονάδων

Επικρατέστερο σενάριο η παλινδρόμηση του χρηματιστηρίου στην περιοχή 790 - 730 μονάδων
Σημαντική η περιοχή των 745 – 730 μονάδων. Ενδεχόμενο εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα, θα οδηγήσει σε έναρξη νέου σοβαρού πτωτικού κυματισμού
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η εβδομάδα (+3,26%) στις 768,67 μονάδες με δύο συνεδριάσεις να απομένουν για το κλείσιμο και του τρέχοντος μήνα.
Η ανοδική αντίδραση - εκτόνωση έως τη ζώνη (775 – 810 μονάδων) όπως είχε επισημανθεί στο προηγούμενο σχόλιο όντως πραγματοποιήθηκε με το ΓΔ να κορυφώνει την Τρίτη 24/3 στις 797,10 μονάδες και στη συνέχεια να υποχωρεί γρήγορα τοποθετώντας την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση στην ευρύτερη περιοχή των 800 μονάδων.
Αποτέλεσμα αυτού η αποτυχία ουσιαστικής βελτίωσης της τεχνικής εικόνας μεσοπρόθεσμα με ταυτόχρονη παραμονή του σήματος πώλησης.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο η αντιστροφή του momentum απαιτεί ανοδική διάσπαση της ζώνης των 845 μονάδων για ενεργοποίηση αντίστοιχου αγοραστικού σήματος.
Υπενθυμίζεται  ξανά η σημαντικότητα της περιοχής 745 – 730 μονάδων καθώς ενδεχόμενο εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα, θα οδηγήσει σε έναρξη νέου σοβαρού πτωτικού κυματισμού.
Η παλινδρόμηση λοιπόν του ΓΔ στην περιοχή 790 – 730 μονάδων  φαίνεται ως το επικρατέστερο σενάριο μέχρι την έλευση ενός θετικού νέου-καταλύτη.
Ζητούμενο στην τρέχουσα φάση όπου κρίνεται όχι μόνο το χρηματιστηριακό αλλά και το κοινωνικό-οικονομικό μέλλον της χώρας είναι η δρομολόγηση θετικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα καθώς κάθε πισωγύρισμα βαραίνει την ήδη κακή ψυχολογία Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Σε απρόσμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας προχώρησε ο οίκος Fitch το βράδυ της Παρασκευής, κατά τρεις βαθμίδες ( από Β σε CCC).
Η ημερομηνία της αξιολόγησης ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Μαΐου όμως οι δυσμενείς εξελίξεις στην χώρα μας επίσπευσαν το γεγονός αυτό.
Την αντίστοιχη αξιολόγηση δεν επικαιροποίησε ο οίκος Moody’s όπως και αναμενόταν, με την τελευταία δημοσιοποιημένη κλίμακα αξιολόγησης να βρίσκεται στο Caa1, σε ανάλογη δηλαδή κατηγορία (Non-investment Grade) με τον οίκο Fitch.
Υπενθυμίζουμε πως μόνο ο οίκος Standard & Poor’s διατηρεί το Credit Rating της χώρας στην υψηλότερη εκ των τριών οίκων κατηγορία αξιολόγησης, Highly Speculative (υψηλή κερδοσκοπία), στη βαθμίδα «Β-» βάση της αξιολόγησης του Φεβρουαρίου.
Οι συζητήσεις που αφορούν τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να βρίσκονται σε δύσκολο δρόμο με τα πρώτα μηνύματα να μην εκπέμπουν αισιοδοξία, χωρίς αυτό βέβαια να προδιαγράφει την τελική έκβαση του αποτελέσματος.
Παρά τις πυρετώδεις διεργασίες των τεχνικών κλιμακίων με την ελληνική πλευρά ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δις, επίτευξη της συμφωνίας δε διαφαίνεται αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup τις μέρες που θα ακολουθήσουν μετά το καθολικό Πάσχα.
Πιο χειροπιαστά μέτρα αποζητά το Brussels Group με την ελληνική κυβέρνηση να έχει κοστολογήσει τα έσοδα των πολυσυζητημένων μεταρρυθμίσεων άνω των 3 δις ευρώ, με 1,5% πλεόνασμα και χωρίς υφεσιακά μέτρα.
Με τα ρευστά διαθέσιμα να μην επαρκούν ούτε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του εσωτερικού της χώρας, οι οφειλές προς τους δανειστές ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου και 750 εκατ. ευρώ για τις 15 Μαΐου και οι δυο προς το ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση η εκταμίευση μέρους της δόσης θα πρέπει να επιτευχθεί πριν την ημερομηνία της πρώτης αποπληρωμής, δηλαδή νωρίτερα από τις 9 Απριλίου προκειμένου να αποφευχθεί το αρνητικό σενάριο, που θα ήταν ένα πιστωτικό γεγονός.
Αντίθετα με το εποικοδομητικό κλίμα διαβουλεύσεων κινούνται οι δηλώσεις Λαφαζάνη, με τις αναφορές για επικείμενη σύγκρουση με τη Γερμανία αλλά και τις διαρροές από πλευράς Μαξίμου για άρνηση αποπληρωμής των οφειλών προς τους δανειστές στην περίπτωση μη εκταμίευσης μέρους της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

Τμήμα ανάλυσης της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης