Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Προειδοποιήσεις ΔΝΤ ότι αυξάνει ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα

El Pais: Προειδοποιήσεις ΔΝΤ ότι αυξάνει ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών από την Ελλάδα
Σε εσωτερικό σημείωμα του Ταμείου τονίζεται ότι αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την Ελλάδα
Έπειτα από δύο προγράμματα διάσωσης, συνολικού ύψους άνω των 240 δισ. ευρώ, το μέλλον της Ελλάδας είναι στον αέρα εξαιτίας μιας αποπληρωμής που φθάνει τα μόλις 450 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, στο οποίο είχε πρόσβαση η ισπανική εφημερίδα El Pais, το Ταμείο προειδοποιεί ότι βαίνει αυξανόμενη η ανησυχία σχετικά με το ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει την 9η Απριλίου την προβλεπόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ.
Η ανησυχία αυτή, σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν είναι αβάσιμη, καθώς η ίδια η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται σε ένα 26σέλιδο κείμενο, στο οποίο περιγράφει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία με τους πιστωτές της, ότι σταδιακά μένει χωρίς χρήματα.
Ο χρόνος φθάνει στο τέλος του και την 9η Απριλίου, ήτοι την ερχόμενη Πέμπτη, η Ελλάδα θα μπορούσε να φθάσει στο σημείο να διαλέξει μεταξύ της αποπληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ και των συντάξεων και μισθών.
Από την άλλη πλευρά, πηγές που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα στις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι πιθανή η μη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, πολλά διακυβεύονται τόσο από την πλευρά της Ελλάδας, με τη χώρα να κινδυνεύει να βρεθεί στο χάος αν συμβεί κάτι τέτοιο, όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων, εξαιτίας του φόβου μετάδοσης της κρίσης και κυρίως επειδή θα έθετε εν αμφιβόλω την πολιτική αξιοπιστία του ευρώ.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πηγές απ' όπου θα μπορούσε να βρει χρήματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως για παράδειγμα να λάβει κεφάλαια από κρατικές επιχειρήσεις.
Η συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη μακριά, σημειώνεται, καθώς ορισμένα από τα μέτρα, όπως οι κοινωνικές πολιτικές, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως οι θεσμοί εξακολουθούν να παραπονιούνται για το μη επαρκή βαθμό εξειδίκευσης των μεταρρυθμίσεων.
Αυτή η πρώτη μάχη αναμένεται να είναι έντονη και πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία στις 24 Απριλίου στη Ρίγα, στην άτυπη σύνοδο του Ecofin.
Από εκεί και πέρα, παραμένει το βασικότερο εμπόδιο: η Αθήνα παραμένει πολύ μακριά από το να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές και θα πρέπει να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, όπως κι αν ονομαστεί αυτό, με όρους είτε πιο σκληρούς είτε λιγότερο σκληρούς.
Αυτό θα γίνει τον Ιούνιο και μέχρι τότε, η χώρα έχει να τραβήξει ένα μακρύ Γολγοθά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης