Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: «Πότε θα γίνει» και όχι «αν θα γίνει» το ερώτημα για την ελληνική χρεοκοπία

CNBC: «Πότε θα γίνει» και όχι «αν θα γίνει» το ερώτημα για την ελληνική χρεοκοπία
Θέμα χρόνου θεωρεί την αθέτηση χρέους ο M. Melatos του School of Economics του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ
Αν και η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων προς το ΔΝΤ εντός της ημέρας, υπάρχουν φόβοι ότι καθώς το χρέος και οι αποπληρωμές της χώρας πληθαίνουν, η χρεοκοπία θα μπορούσε να είναι θέμα χρόνου.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του CNBC, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να αποπληρώσει το ποσό των 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ σήμερα, προχώρησε χθες σε δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, όμως τις προσεχείς εβδομάδες θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ υψηλότερες αποπληρωμές χρέους.
Στις 12 Μαΐου πρέπει να αποπληρώσει ποσό 779 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αργότερα, στις 20 Ιουνίου ποσό 3,5 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς ωριμάζει ελληνικό ομόλογο που διακρατεί η τράπεζα.
Σε δηλώσεις του στο CNBC ο Mark Melatos του School of Economics του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ προειδοποιεί ότι με τα υπέρογκο χρέος να βαρύνει την Ελλάδα, σύντομα θα μπορούσε να οδηγηθεί στη χρεοκοπία.
«Κατά τη γνώμη μου, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει στα σίγουρα και το μόνο θέμα είναι το πότε θα συμβεί αυτό», σημειώνει και προσθέτει ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αγορών συμφωνεί με αυτήν την άποψη».
Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει λάβει δύο προγράμματα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ και τον Φεβρουάριο το δεύτερο πρόγραμμα επεκτάθηκε για επιπλέον τέσσερις μήνες, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα την τελευταία δόση οικονομικής βοήθειας, ύψους 7,9 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μεταρρυθμίσεις, με την οικονομική βοήθεια να παραμένει κλειδωμένη.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, καθώς πλησιάζει ο Ιούνιος οπότε λήγει το πρόγραμμα αυτό.
Εν τω μεταξύ, σημειώνεται στο άρθρο, η Ελλάδα στρέφεται προς τη Ρωσία για στήριξη.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο M. Melatos, η Ρωσία δεν θα ήθελε να προχωρήσει ένα βήμα περαιτέρω ρισκάροντας να δώσει στην Ελλάδα άμεση βοήθεια.
«Αν ήμασταν στη θέση της Ρωσίας αυτή τη στιγμή και λαμβανομένων υπόψη των ανησυχιών που η ίδια η Ρωσία αντιμετωπίζει, δεν νομίζω ότι θα θέλαμε να διακινδυνεύσουμε να διασώσουμε την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
»Η Ρωσία δεν είναι σε θέση να είναι γενναιόδωρη τη δεδομένη στιγμή».
Με τη συνάντηση Τσίπρα – Putin να γίνεται αντιληπτή ως μια προσπάθεια της Αθήνας να αποδείξει ότι έχει φίλους και εκτός Ε.Ε., οι συζητήσεις σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης και αν θα ολοκληρωθεί, εξακολουθούν να κυριαρχούν στις αγορές.
Ο αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson, εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με το γεγονός ότι ακόμη δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται συμφωνία σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας το τελεσίγραφο που τέθηκε από το Euro Working Group στην Ελλάδα, ότι έχει προθεσμία έξι ημερών προκειμένου να παρουσιάσει μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα γίνουν αποδεκτές στα δημοσιονομικά, συνταξιοδοτικά και την αγορά εργασίας.
«Λαμβάνοντας υπόψη του τι έχει συμβεί προηγουμένως, τα τελεσίγραφα λειτουργούν γενικά μόνον όταν υπάρχει η απειλή αξιοσημείωτων κυρώσεων στο τέλος της προθεσμίας και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να είναι μια τέτοιου είδους απειλή», επισημαίνει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης