Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο στην Ελλάδα – Οι λεπτοί χειρισμοί του Τσίπρα

El Pais: Μια στο καρφί και μια στο πέταλο στην Ελλάδα – Οι λεπτοί χειρισμοί του Τσίπρα
Σε αναζήτηση ενός λιγότερο επιθετικού στυλ διαπραγμάτευσης ο έλληνας πρωθυπουργός
Η Ευρωζώνη και οι αγορές υποδέχθηκαν θετικά τον περιορισμό του διαμεσολαβητικού ρόλου του έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ως μοναδικού και παντοδύναμου διαπραγματευτή της ελληνικής διάσωσης.
Όπως σημειώνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εξαιτίας της αυξανόμενης κρίσης ρευστότητας και έχοντας επίγνωση ότι ο λαμπερός έλληνας υπουργός δυσκόλευε την επίτευξη μιας επείγουσας συμφωνίας, προχώρησε σε μια λεπτή χειρουργική επέμβαση: διατήρησε τον υπουργό ως επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, όμως περιόρισε τον ρόλο του, τοποθετώντας τρία ανώτερα στελέχη ως βασικούς συνομιλητές στις διαπραγματεύσεις.
Αυτή η τριπλή κίνηση είχε επίσης μια τριπλή σημασία: υποδηλώνει μια ταχεία εποικοδομητική απάντηση στην κριτική των υπολοίπων μελών της ζώνης του ευρώ, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, στη Ρίγα, επέδειξαν μια γενική εχθρότητα και αντιπάθεια προς το διαπραγματευτικό στυλ του Γ. Βαρουφάκη, ενώ έφεραν στο δυνατά στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός «plan B» για την Ελλάδα.
Οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα υποδηλώνουν ένα ηχηρό πλήγμα για τον Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Κανείς δεν αμφισβητεί τις ακαδημαϊκές ικανότητές του ως καθηγητή, όμως η υπερηφάνεια του, η τάση να δίνει μαθήματα στους ομολόγους του και η προκλητική στάση του έχουν προκαλέσει τη δυσφορία και τη δυσαρέσκεια πολλών κυβερνήσεων.
Ο σαγηνευτικός καθηγητής έχει προκαλέσει την εχθρότητα, όταν αντιθέτως είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ένας καλός διαπραγματευτής, που θα κερδίσει συμμάχους.
Οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνεται στο άρθρο της El Pais, πρέπει να διευκολύνουν ώστε να ξεπεραστούν οι εμπλοκές που έχουν υπάρξει στις διαπραγματεύσεις και να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος.
Όσον αφορά την απειλή διενέργειας δημοψηφίσματος από τον έλληνα πρωθυπουργό, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα ίσως αποτελεί μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη μεγαλύτερη ευελιξία που επέδειξε με τον περιορισμό του ρόλου του έλληνα υπουργού, ή ενδεχομένως να αποτελεί μια προειδοποίηση ότι υπάρχουν πολλές διαφωνίες, ή ακόμη ένα νέο σχέδιο στρατηγικής αλλαγής συμμάχων στο μέλλον, με περισσότερη αρμονία με τις κυρίαρχες απόψεις στην Ε.Ε.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης