Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Πιθανό το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας - Θα είναι και υψηλό...

tags :
ING: Πιθανό το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας - Θα είναι και υψηλό...
Οι τελευταίες δημοσιονομικές εκτιμήσεις από την Κομισιόν θα αυξήσουν το μέγεθος ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα
Η ελληνική οικονομία είναι μια ειδική περίπτωση εντός της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Carsten Brzeski αναλυτής της ING, εκτιμώντας ότι ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την χώρα δεν είναι μόνο πιθανό αλλά θα είναι και πιο υψηλό εάν αποφασιστεί.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING, οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία της Ευρωζώνης συνέβαλαν στην τρέχουσα αισιοδοξία για την περιοχή, ενώ η Ελλάδα παραμένει μια εξαιρετική περίπτωση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην εαρινή της έκθεση, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξουν τον αναπτυξιακό ρυθμό της Ευρωζώνης.
Η Κομισιόν αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, στο 1,5% το 2015 και στο 1,9% το 2016.
Ο Brzeski εκτιμά ότι οι πιθανότητες η οικονομία της Ευρωζώνης να ξεπεράσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι υψηλές για πρώτη φορά σε περισσότερο από τέσσερα χρόνια.
Παρά το γεγονός ότι διευρύνεται αισιοδοξία, υπάρχει μια χώρα με ακόμη τρομερές προοπτικές ανάπτυξης: η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,5% αυτό το έτος, από 2,5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Μάλιστα, ο Brzeski θυμίζει ότι ο ρυθμός αύξησης του 2,5% ήταν μια βασική υπόθεση στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.
Ωστόσο, η Κομισιόν εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη ότι η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι εάν προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Μια άλλη τραγική πτυχή των προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα είναι οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις: το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 4,5%.
Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί πάνω από 180% το τρέχον έτος.
"Κατά την άποψή μας, αυτές οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις θα αυξήσουν το μέγεθος ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα", καταλήγει ο αναλυτής της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης