Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Forbes: Ήρθε η στιγμή η Ευρωζώνη να «τελειώνει» με την Ελλάδα - Τα οφέλη ενός Grexit

Forbes: Ήρθε η στιγμή η Ευρωζώνη να «τελειώνει» με την Ελλάδα - Τα οφέλη ενός Grexit
Τα οφέλη ενός Grexit για την Ευρωζώνη και το ευρώ παραθέτει το Forbes
Να «ξεμπερδεύει» με την Ελλάδα προτείνει στην Ευρωζώνη με άρθρο του το Forbes, αναλύοντας του λόγους για τους οποίου ένα Grexit θα μπορούσε να ωφελήσει τη νομισματική ένωση.
Ειδικότερα ο καθηγητής του Baker Institute, Ted Loch-Temzelides, τονίζει ότι την στιγμή που ένα Grexit θα ήταν ιδιαίτερα δυσάρεστο για την Ελλάδα θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει ο καθηγητής αποτελεί κοινό αίσθημα ότι το ευρώ θα ισχυροποιηθεί, εάν διακοπή ο δεσμός του με την Ελλάδα που αποτελεί αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης.
Παράλληλα σύμφωνα με τον Ted Loch-Temzelides και η ευρωπαϊκή οικονομία θα γίνει ισχυότερη χωρίς την Ελλάδα.
Ωστόσο επισημαίνεται ότι υπάρχουν δύο άλλες πολύ σημαντικές απόψεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Από τη μία πλευρά ένα Grexit θα συμβολίζει την αποτυχία της Ευρωζώνης να διατηρήσει την ενότητα της.
Ειδικότερα για την Ευρώπη, μία ήπειρο όπυο οι χώρες της στο παρελθόν είχαν πολύ διαταργμένες σχέσεις, βιώνοντας ακόμη και πολέμου, το ευρώ αποτελεί το ισχυρότερο σύμβολο της επιτυχημένης, ειρηνικής ενότητας.
Την ίδια στιγμή αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, αυτό θα δημιουργήσει ένα προηγούμενο.
Στη συνέχεια, οι αγορές θα αρχίσουν να ποντάρουν στο επόμενο αδύναμο κρίκο, με πιθανούς υποψήφιους την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία.
«Αν η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει αυτόν τον κίνδυνο τότε η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος!» επισημαίνει ο καθηγητής, αμφισβητώντας ωστόσο την εγκυρότητα αυτού του επιχειρήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνεται ότι ήρθε η στιγμή η Ευρωζώνη να απαιτήσει από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με την απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Εάν η Ελλάδα αρνηθεί τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ σε αυτή την περίπτωση, πρέπει η ΕΕ να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση, και ότι η Ευρωζώνη δεν θα χάσει τυχόν επιπλέον μέλη. Μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε επίσης να είναι επωφελής, υποδεικνύοντας σε άλλες χώρες της ΕΕ ότι οι ελληνικού τύπου πολιτικές μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή.
Για να υποστηρίξει την πρόταση του για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο καθηγητής υπενθυμίζει τα λανθασμένα στοιχεία βάσει των οποίων εισήλθε η χώρα στην ένωση, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις.
«Ένα Grexit θα διορθώσει αυτό που όλοι συμφωνούν ότι ήταν ένα λάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Το ερώτημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ είναι αν θα επιτρέψει στον πιο αδύναμο κρίκο να επιβάλει μια ατελείωτη σειρά βραχυπρόθεσμων συμφωνιών που είναι τόσο επιβλαβείς για την Ένωση και είναι απίθανο να οδηγήσει σε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που όντως θα τηρηθεί από την Ελλάδα» συμπληρώνεται, υπογραμμίζοντας ότι «η εναλλακτική λύση, δηλαδή μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη, θα ήταν εξαιρετικά οδυνηρή για την Ελλάδα, αλλά συνολικά θετική για το ευρωπαϊκό σύστημα».
«Οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στη θέση του οδηγού στις διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να το υπενθυμίσουν στους Έλληνες πολύ καθαρά και συχνά» καταλήγει το άρθρο.

(πρώτη ενημέρωση 8 Μαΐου 2015, 07:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης