Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ελληνοαμερικανική: Εν ισχύ το αγοραστικό σήμα στο ΧΑ όσο δεν απειλείται η ζώνη των 780 – 790 μον.

Ελληνοαμερικανική: Εν ισχύ το αγοραστικό σήμα στο ΧΑ όσο δεν απειλείται η ζώνη των 780 – 790 μον.
Οι πρώτες ημέρες της εβδομάδος είναι εξαιρετικά κρίσιμες όσον αφορά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Γενικός Δείκτης ο οποίος έκλεισε (+1,95%) και μετρά ήδη σωρευτικά κέρδη (+14,35%) από τις 20/4/15.
Συνεδρίαση κλειδί αυτή της Τετάρτης 6/5 όπου η αγορά ‘κατέβηκε’ έως την ΤΑΣΙΚΗ ζώνη των 780 μονάδων (κ.μ.ο. 30 ημερών) και στη συνέχεια κινήθηκε σταθερά ανοδικά για να κορυφώσει στις 857,51 μον. και να κλείσει την Παρασκευή 8/5 στις 838,95 μονάδες.
Με αυτό τον τρόπο ο ΓΔ ακύρωσε το 61,8% του πτωτικού κύματος από τις 945,81 μον. στις 691,43 μον. (χαμηλό έτους) μπαίνοντας έτσι στο κάτω εύρος της περιοχής στόχου που είχαμε ορίσει (850 – 900 μονάδες) χρονικά έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Υπενθυμίζουμε ότι το αγοραστικό σήμα στο βραχυπρόθεσμο  momentum θα παραμένει εν ισχύ όσο δεν απειλείται η ζώνη των 780 – 790 μονάδων.
Σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη, ο στόχος της ευρύτερης περιοχής των 735 μονάδων (όπως δόθηκε στο προηγούμενο σχόλιο) επετεύχθη την Πέμπτη 7/5 όπου η ζώνη των 650 μονάδων διασπάστηκε με πρωινό ισχυρό ανοδικό χάσμα με το δείκτη να κορυφώνει στις 729,53 μονάδες και να κλείνει την Παρασκευή στις 692,69 μον. με εβδομαδιαία κέρδη (+6,37%).
Επισημαίνεται ότι ο ΔΤΡ έχει ‘μαζέψει’ κέρδη της τάξεως του 45,67% σε τρεις εβδομάδες.
Επίσης οι πρώτες ημέρες της εβδομάδος είναι εξαιρετικά κρίσιμες όσον αφορά την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων όπως αναλύεται παρακάτω.
Ενδεχόμενη λοιπόν διατήρηση του θετικού κλίματος και συνέχιση του ανοδικού κύματος έως το άνω εύρος της περιοχής στόχου για το ΓΔ (885 -900 μονάδες) χρειάζεται αυξημένα αντανακλαστικά καθώς αποτελεί ελκυστική ζώνη κατοχύρωσης κερδών.
Καθοριστικό φαίνεται να είναι το πρώτο τριήμερο αυτής της εβδομάδας για τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης στο ΧΑ, αρχής γενομένης από σήμερα ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup.
Συμφωνία όπως έχει γνωστοποιηθεί και από τις δύο πλευρές δεν θα υπάρξει αλλά το θετικό σήμα προόδου είναι αναγκαίο για την ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων.
Αποτέλεσμα της επίτευξη της οριστικής συμφωνίας στο προσεχές διάστημα θα σημάνουν την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις και την επιστροφή των κερδών από τα κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 1,9 δις.
Η έκθεση των 89 σελίδων του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη φαίνεται να περιπλέκει λίγο τις εξελίξεις, με τους ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημαίνουν διαφοροποιήσεις μεταξύ αυτής και όσων έχουν συζητηθεί σε επίπεδα τεχνικών κλιμακίων.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η δόση των 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά την Τρίτη 12/5 παρά τα όσα έχουν ειπωθεί το τελευταίο διάστημα.
Υπενθυμίζουμε πως μη άμεση καταβολή της δόσης δεν σημαίνει απαραίτητα και χρεοκοπία, ένα σενάριο που απεικονίζεται όχι μόνο στην προεξόφληση της θετικής έκβασης από την ελληνική αγορά αλλά και στη σημαντική αποκλιμάκωση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου το οποίο πλέον βρίσκεται κάτω του 11% (10,747% κατερχόμενο από το 13,671%).
Τα παραπάνω ενισχύονται και από τη συνεχή αύξηση του “λογαριασμού” των μεταρρυθμίσεων έχοντας ήδη φτάσει τα 14,2 δις ευρώ δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για άμεση επίτευξη της συμφωνίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα η στρόφιγγα της ΕΚΤ παρέμεινε ανοικτή, αυξάνοντας την παροχή έκτακτης ρευστότητας κατά 2 δις μέσω του ELA φτάνοντας συνολικά τα 78,9 δις.
Η αναμενόμενη αναθεώρηση των collaterals των τραπεζών και ένα πιθανό κούρεμα αυτών δεν ολοκληρώθηκε, καθώς η ΕΚΤ αναμένει τις σημερινές εξελίξεις.
Αυτές θα λάβει υπόψιν της και την Τετάρτη 14/5 όπου παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτή την εβδομάδα με την προγραμματισμένη συνεδρίαση της.
Μία επιβεβαίωση του σήματος προόδου θα διατηρήσει τόσο την παροχή ρευστότητας των τραπεζών μέσω του ELA οδηγώντας παράλληλα στην αποφυγή ενός νέου πιθανού κουρέματος των ενεχύρων όσο και στην πολυπόθητη αύξηση του ορίου των εντόκων για την παροχή βραχυπρόθεσμης ρευστότητας στο κράτος.

Τμήνα ανάλυσης Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης