Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η γερμανική οικονομία είναι σαν την...Μπάγερν Μονάχου - Δεν αρκεί μόνο η καλή απόδοση!

ING: Η γερμανική οικονομία είναι σαν την...Μπάγερν Μονάχου - Δεν αρκεί μόνο η καλή απόδοση!
Μια ενδιαφέρουσα σύγκριση από τον οικονομολόγο της ING
Με την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν Μονάχου συγκρίνει τη γερμανική οικονομία ο οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski.
Στον απόηχο του αποκλεισμού της Μπάγερν από την Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Champions League και των στοιχείων για το ΑΕΠ της Γερμανίας, o οικονομολόγος αναφέρει ότι μια πολύ καλή απόδοση πολλές φορές δεν αρκεί για να σε διατηρήσει στην κορυφή.
Η Μπάγερν πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων και κάτι αντίστοιχο πρέπει να πράξει και η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει την οικονομία, όπως εξηγεί ο αναλυτής σε αυτή την ασυνήθιστη σύγκριση.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING, η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να επωφελείται από μεταρρυθμίσεις του παρελθόντος αλλά και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας στη Γερμανία, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% στο α΄τρίμηνο του 2015, έναντι +0,7% στο δ΄τρίμηνο του 2015.
Σε ετήσια βάση η ανάπτυξη του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,1% στο α΄τρίμηνο του 2015, έναντι +1,6% στο δ΄τρίμηνο του 2014.
Παρά την ανάπτυξη, το ποσοστό +0,3% μπορεί να κριθεί αδύναμο, με τον Brzeski να εντοπίζει τρία σημεία που χρίζουν προσοχής:
Την αγορά εργασίας, τις επενδύσεις και τα δημοσιονομικά.
Η προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθεί στην τόνωση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τον αναλυτή της ING ο οποίος προτρέπει τη Γερμανία να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ανεργία να υποχωρεί περαιτέρω, καθώς το ποσοστό παραμένει σε στασιμότητα την τελευταία διετία.
Το ίδιο ισχύει και για τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία παραμένει σε λιμνάζοντα νερά την τελευταία τετραετία, σύμφωνα με τον Carsten Brzeski.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, η ισχυρή απόδοσή τους αποτελεί θετικό σημάδια για το μέλλον μιας κοινωνίας που γερνάει, ωστόσο δεν βοηθά επί του παρόντος στην ενίσχυση των αδύναμων επενδύσεων, δεδομένων του τρέχοντος επιπέδου στο οποίο βρίσκονται τα επιτόκια.

Επιμέλεια: Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης