Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στον παλμό των dealing rooms: Η διάσπαση των 855 μονάδων θα ακυρώσει το πτωτικό κύμα

Στον παλμό των dealing rooms: Η διάσπαση των 855 μονάδων θα ακυρώσει το πτωτικό κύμα
Η έξοδος της αγοράς από τη συγκεκριμένη ζώνη μέσα στην οποία παλινδρομεί εδώ και ένα μήνα (780 – 857) φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών
Με απώλειες (-1,77%) έκλεισε η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου για το ΓΔ στις 825,38 μονάδες.
Ήταν η τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα συσσώρευσης, με τη συγκεκριμένη να κινείται σε ακόμα στενότερο εύρος τιμών (814 – 857).
Μεγάλη αντοχή επιδεικνύει η ζώνη αντίστασης των 855 μονάδων καθώς πολλαπλές είναι οι αποτυχημένες προσπάθειες  ανοδικής διάσπασης.
Εδώ σημειώνουμε πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς ακυρώνει το 23,6% ΟΛΟΥ του πτωτικού κύματος από τις 1379,42 στις 691,43 μονάδες!!
Η έξοδος της αγοράς από τη συγκεκριμένη ζώνη μέσα στην οποία παλινδρομεί εδώ και ένα μήνα (780 – 857) φαίνεται ότι είναι θέμα ημερών καθώς το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους οδεύει προς το τέλος, τουλάχιστον για τη φάση που διανύουμε.
Θετική έκβαση είναι πιθανό να δημιουργήσει γρήγορο ανοδικό κύμα με χαρακτηριστικά ανακούφισης, αφού θα έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία γενικότερα.
Ο στόχος τεχνικά τοποθετείται στην ευρύτερη περιοχή των 900 – 920 μονάδων.
Αξίζει να σημειώσουμε πως εκεί εντοπίζεται ο απλός κ.μ.ο. 200 περιόδων στο ημερήσιο γράφημα του ΓΔ και λίγο υψηλότερα αυτός του εβδομαδιαίου γραφήματος.
Αποτέλεσμα της προσέγγισης της περιοχής στόχου, θα ήταν σίγουρα η σημαντική βελτίωση της μεσοπρόθεσμης τεχνικής εικόνας αλλά όχι η έξοδος από το μακροπρόθεσμο πτωτικό κύκλο.

Έχουμε πλέον εισέλθει στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και στον τελευταίο μήνα της 4μηνης παράτασης που αποφασίστηκε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Μια συμφωνία είναι αναγκαία για την Ελλάδα καθώς όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής του συνόλου των δόσεων ύψους 1,5 δις ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη εκ των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ θα εξοφληθεί, όπως δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη, καθώς το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που αφορά την πληρωμή της Παρασκευής έχει ήδη συγκεντρωθεί, δίνοντας χρόνο έως τις 12/6 όπου και βρίσκεται η επόμενη αποπληρωμή.
Η Ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε μια άμεση εξεύρεση λύσης, παρόλα αυτά όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Τσίπρας, στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, το πρόβλημα εντοπίζεται στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών αλλά και στο ΔΝΤ, όπου βάσει καταστατικού η Ελλάδα δεν πληροί την προϋπόθεση της βιωσιμότητας του χρέους της.
Βάσει των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, διαφαίνεται μια σύγκλιση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσον αφορά ασφαλιστικό και ΦΠΑ.
Βέβαια παρά την δεδομένη αισιοδοξία και την πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχουν αρκετά σημεία που πρέπει να συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Α. Τσίπρας, ο οποίος πλέον ηγείται των διαπραγματεύσεων, αποζητά λύση σε πολιτικό επίπεδο, όπως προκύπτει και από τις δύο πρόσφατες τηλεδιασκέψεις μεταξύ αυτού, της Α. Μέρκελ και του Φ. Ολάντ.
Οι συζητήσεις, όπου είχαν ως γνώμονα την άμεση εξεύρεση λύσης, πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα αφήνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την συνέχεια όπως επίσης και την αποφυγή τυχόν αρνητικών εξελίξεων για την χώρα μας.

Τμήμα ανάλυσης Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης