Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Προβλέπει επιδείνωση της ύφεσης και περαιτέρω αναταραχή στην Ελλάδα

tags :
ING: Προβλέπει επιδείνωση της ύφεσης και περαιτέρω αναταραχή στην Ελλάδα
Τα δύο σενάρια για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος
Επιδείνωση της ύφεσης και περαιτέρω αναταραχή στην Ελλάδα, προβλέπει η ING, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.
Αναλυτικότερα, σε σημερινό σχόλιο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, τονίζει πως έως και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, θα υπάρχει αβεβαιότητα και ίσως αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη μεταβολή στα περιφερειακά spreads, καθώς εκτιμά ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα θεωρήσουν την κρίση ως αμιγώς ελληνική και τον κίνδυνο μετάδοσής της περιορισμένο.
Αναγνωρίζει, εντούτοις, ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο λάθους και σε περίπτωση που προκληθεί χάος στις αγορές της Ευρώπης, υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ έχει τα όπλα να το αντιμετωπίσει.
Ως εκ τούτου, υιοθετεί ως βασικό σενάριο τη μεταβλητότητα και όχι το χάος για την Ευρωζώνη στο προσεχές διάστημα.
Ως προς το ζήτημα του δημοψηφίσματος, καθιστά σαφές ότι το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, ωστόσο προβαίνει σε εκτιμήσεις και για τα δύο σενάρια.
Ειδικότερα, υποστηρίζει πως ένα ενδεχόμενο «Ναι» στο δημοψήφισμα, θα έδινε τη δυνατότητα στον Αλ. Τσίπρα να κυνηγήσει τη συμφωνία με τους πιστωτές, χωρίς να δεσμεύεται από τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε προεκλογικά.
Σε αυτή την περίπτωση προβλέπει ότι θα δοθεί 5μηνη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει οικονομική στήριξη ύψους 15,5 δισ. ευρώ, που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε ένα τρίτο πρόγραμμα και κάποια περιορισμένη μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα ελληνικά προβλήματα θα συνεχίσουν να στοιχειώνουν την οικονομία της Ευρωζώνης για κάποιο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, εκτιμά πως σε περίπτωση που το δημοψήφισμα καταλήξει στο «Όχι» στην πρόταση των πιστωτών, σημαίνει ότι οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, χωρίς, ωστόσο, να αποδέχονται τους όρους που τίθενται.
Ωστόσο, οι δανειστές της Ελλάδας θα έχουν κουραστεί με τη διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια ελληνική έξοδος από την Ευρωζώνη θεωρείται πλέον ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Επιπλέον, τονίζει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου, όταν και καλείται να αποπληρώσει το ΔΝΤ, χωρίς πάντως δυσμενείς συνέπειες.
Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε την ΕΚΤ να συνεχίσει την παροχή ELA στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τη διατήρηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τους περιορισμούς στις τραπεζικές αναλήψεις για να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα.
Το «Όχι», όμως, είναι πιθανό να οδηγήσει σε διακοπή του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να πρέπει να προβούν σε ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει.
Η λύση θα ήταν η θέσπιση IOUs ή παράλληλου νομίσματος, κατά συνέπεια το Grexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης