Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καθοριστικότατη η δύσκολη αντίσταση των 685 μονάδων για το Γ.Δ. καθώς εκεί ακυρώνεται το 50% της πτώσης από 26/6

Καθοριστικότατη η δύσκολη αντίσταση των 685 μονάδων για το Γ.Δ. καθώς εκεί  ακυρώνεται το 50% της πτώσης από 26/6
Τεχνική ανάλυση από την Ελληνομαερικανική ΑΧΕΠΕΥ
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για το Γ.Δ με κλείσιμο στις 673,84 μονάδες (+4,21%).
Συνεδριάσεις αυστηρής συσσώρευσης συντελέστηκαν αφού ο Γ.Δ κινήθηκε από 8 – 11/9 σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης (657,49 – 680,41 μον.) με τη συναλλακτική δραστηριότητα να βρίσκεται ακόμη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Πέντε συνεδριάσεις απομένουν πριν το σημαντικότατο εκλογικό αποτέλεσμα της 20/9 η αποτίμηση του οποίου από την αγορά θα μπορούσε να δώσει ισχυρή λύση  στην προαναφερθείσα συσσώρευση που πραγματοποιείται λίγο κάτω από τη ζώνη των 685 μονάδων.
Η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι μια απλή αντίσταση καθώς ορίζει το 76,4% ΟΛΗΣ της ανόδου από τις 471 μον. στις 1379 μονάδες.
Αποτελεί έτσι πολύ σημαντικό Fibonacci retracement για τη μεγάλη εικόνα  του Γ.Δ, διότι  εάν καταφέρει να υπερνικήσει τις 685 μονάδες επιταχύνεται η άνοδος!
Ταυτόχρονα στην ίδια ζώνη ακυρώνεται το 50% της πτώσης από την Παρασκευή 26/6, την τελευταία δηλαδή συνεδρίαση προ capital controls όπου η αγορά είχε αγγίξει τις 805,67 μονάδες. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΓΔ έχει απομακρυνθεί από το χαμηλό των 562,87 μονάδων χωρίς αξιοσημείωτη τεχνική διόρθωση, φαίνεται πως η ζώνη των 685 μονάδων χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
Αξίζει να αναφερθούμε στον τραπεζικό δείκτη ο οποίος συμπληρώνει κέρδη (+27,2 %) τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Συνεπώς επαναπροσέγγιση της ζώνης των 200 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών και των 600 μονάδων για το Γενικό Δείκτη θεωρείται τεχνικά πιθανή, χωρίς να ακυρώνει το σενάριο δημιουργίας μεσοπρόθεσμης βάσης, με σκοπό την αναρρίχηση της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα στο μέλλον.
Αμετάβλητη  διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ο οίκος Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση CCC+ με σταθερό outlook. Ο οίκος αναφέρει πως η εκταμίευση του επόμενου τμήματος της δόσης του ESM θα καθυστερήσει λόγω της διεξαγωγής των εκλογών που θα λάβουν μέρος στις 20 του μηνός.
Επίσης αναμένει ύφεση έως και 3% μετά το πλήγμα που έφεραν τα capital controls στην κατανάλωση παρά την ανάκαμψη του τουρισμού τον Αύγουστο. Τέλος, αφήνει περιθώρια περαιτέρω αναβάθμισης στην κατηγορία «Β» εφόσον το ρίσκο χρεοκοπίας μειωθεί κάτω από το 50%. Ένα από τα πιο ήσυχα Eurogroup από αυτά που έχουμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα έλαβε μέρος το Σάββατο 12/9 με τον υπηρεσιακό ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκη να διαβεβαιώνει τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων θα συνεχιστεί, ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών.
Αρνητική εξέλιξη τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα αποτέλεσε η κίνηση του οίκου FTSE ο οποίος υποβάθμισε την χώρα μας σε “advanced emerging market” από “developed market” μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.
Απόρροιες αυτής της ενέργειας αποτέλεσαν το κλείσιμο της αγοράς, η επιβολή capital controls αλλά  και η συνεχής οικονομική αστάθεια, χαρακτηριστικά  που δεν συνάδουν με αυτά μίας ανεπτυγμένης αγοράς.
Η ανακατάταξη της Ελλάδας από τις ανεπτυγμένες αγορές στις αναδυόμενες θα υλοποιηθεί στην εξαμηνιαία αναθεώρηση του FTSE Global Equity Index τον Μάρτιο του 2016. Συνέπειες αυτής της υποβάθμισης, θα είναι μαζικές αποχωρήσεις επενδυτών και ρευστοποιήσεις funds όπου βάσει καταστατικού επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές και εισροές νέων κεφαλαίων που επιλέγουν αναδυόμενες αγορές.
Αναμένονται σταδιακές πιέσεις σε πολλά blue chips έως ότου ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση της αγοράς ενώ σίγουρα θα παρουσιαστούν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης